Echipa experimentală a lui Rădoi a învins euro-echipa Botoșaniului, scor 1-0, și cu „copiii” pe teren în două din cele patru partide (grele) disputate până acum în Liga 1, Steaua s-a instalat, temporar, în fotoliul de lider.
- FC Botoșani: Pleșca – Dimitrov, Ngadeu, Cucu, Acsinte – Vașvari (Cabrera 46′), R. Costin – Batin (Patache 79′), Croitoru, Martinus (Brata 60′) – D. Roman
Rezerve: Iliev – Miron, Robertson, Neziri - FC Steaua: Cojocaru (cpt) – Rîpă, Carp, Toșca, Guilherme – Neagu (Sulley 65′), Tahar – Iancu, Enceanu (Tîrnovan 78′), Grădinaru (Tade 60′) – Tudorie
Rezerve: Niță – Filip, Mihalcea, Alcenat
În fața a peste 6000 de spectatori prezenți sâmbătă seară pe stadionul Municipal din Botoșani, campionii au pornit ca din pușcă, reușind să deschidă scorul încă din minutul 2. Surpriza din echipa lui Rădoi, renegatul și datul ca sigur vândut/plecat, Gabi Iancu, a arătat că-și dorește să îmbrace în continuare tricoul Stelei și a executat împecabil o lovitură liberă de la 20 de metri, balonul oprindu-se în plasa porții „spectatorului” Pleșca. Faza a fost precedată de un fault. Ngadeu l-a împins pe Tahar în marginea careului, Tudor a fluierat corect lovitură liberă directă, iar Iancu a bifat încă un gol de generic.
- ”Mi s-a acordat şansă, dar mă bucur foarte mult pentru victorie, nu pentru golul meu. Am vorbit astăzi cu domnii Becali, Rădoi şi Mihai Stoica, vreau să le mulţumesc pentru că mi-au acordat şansă şi le dedic lor golul. Eu vreau să stau la Steaua, nu vreau să plec şi sper să aibă încredere în mine în continuare. Vreau să dau goluri la Steaua. Eu întotdeauna am jucat pentru echipă. Poate nu am alergat prea mult în unele momente. Eu vreau să dau totul pentru Steaua”, a declarat Gabi Iancu la DigiSport.
Forțată de scor și de faptul că i-a considerat victime sigure pe puștii Stelei, Botoşaniul a ieşit cu disperare la joc. A rezultat un meci cu ritm, în care steliştii, adăpostiți de gol, au jucat italienește, încercând să țină la distanţă o adversară descătuşată. Au fost și câteva faze în care echipa de UEFA a lui Leo Grozavu a solicitat plină de speranță un penalti, doar, doar reușește de la 11 m să răpună poarta „Stelei juvenile”.
- În minutul 11, Croitoru a căzut foarte uşor și a invocat penalti, după o împingere făcută de Guilherme în propriul careu, dar Tudor n-a dat nimic, în opinia mea corect.
- O fază controversată a fost și cea din minutul 56, când la un duel Toşca-Batin, ultimul a plonjat în careu, după un „umăr la umăr” corect .
- Au trecut doar 2 minute și FC Botoșani a cerut din nou penalti, reclamând un henț. Cabrera a șutat din careu, Râpă a blocat mingea cu piciorul, după care i-a ricoșat în mâna de sprijin în timp ce stelistul se afla în cădere. Tudor nu l-a acordat, pe bună dreptate.
- Sondajul efectuat de Digisport întărește și opinia mea:
După gol, Botoșaniul a încercat să are careul stelist și să pârjolească poarta lui Cojocaru, dar defensiva Stelei, deși foarte tînără, a făcut față cu brio. Mânjii roș-albaștri, jalnici în relațiile de joc pe contrucție și ofensivă, au fost o redută „greu de ucis” pe Municipal și cu largul concurs al atacanților lui Leo Grozavu. Nu au trimis nici măcar un șut periculos pe spațiul porții, din cele 5, care să-l scoată în evidență pe Cojocaru.
Forcingul botoșănean, îndârjit și steril, n-a mai continuat până la final. De prin minutul 70, moldovenii au cam terminat benzina și au au cedat iniţiativa. Steaua a echilibrat jocul și a reuşit să ţină de minge la mijloc și în ofensivă, suficient cât să conserve rezultatul. În minutul 90+3 , campionii își puteau dubla avantajul pe tabelă. Tade a scăpat singur, după o pasă a lui Tudorie, a intrat în careu și a încercat să-l dribleze pe Pleșca, dar și-a prelungit un pic mai mult balonul și portarul gazdelor l-a deposedat.
- Statistică
- Rezumat
Ar fi fost o victorie de moral, dacă dominarea Botoșaniului nu ar fi fost atât de evidentă. Super motivați să obțină prima victorie de palmares în fața unei echipe încropite a Stelei, moldovenii au vrut mult și au realizat „nimic”. Martinus și Marius Croitoru au fost cuplați 200 % și din motive personale față de clubul Steaua.
Pânsetele botoșănenilor cu degetul intins spre Tudor, de la finalul meciului, au fost mai jalnice decât impotența lor ofensivă sau a roș-albaștrilor de a ține de minge și la duelurile „unu la unu”. În opinia mea, Tudor a arbitrat rezonabil și imparțial. Le-a dat botoșănenilor lovituri libere „fără număr”, din care vreo 6 au fost din preajma careului de 16 m stelist, doar să o bage și ei în ațe ca Iancu. De asemenea, i-a îngălbenit pe roș-albastri cu sașe cartonașe, patru în prima repriză, crescând presiunea pe fundașii și mijlocașii sancționați.
Cartonaşe galbene: Vaşvari ’20, Martinus ’59 – Tahar ’26, Neagu ’29, Râpă ’34, Cojocaru ’42, Carp ’82, Muniru ’86.
- Martinus trebuia eliminat după două faulturi dure la Gădinaru (cot in gura nesancționat, apoi o secerare de la spate in min. 59). Au fost semne de frustare maximă sesizate și de Leo Grozavu care l-a scos imediat de pe teren.
Este o victorie care nu te indeamnă la felicitări, dar luând în calcul circumstanțele de lot în care s-a disputat partida, în care FC Botoșani a folosit echipa de bază, redutabilă și omogenă, la care s-au mai adaugat intăririle pentru Europa League făcute încă din pregătirile din această vară (Pleșca, Dimitrov, Gabera, Cucu, Raul Costin, Brata, D. Roman – prezenți/întrați în teren), se poate spune că puștimea Stelei a scos un rezultat foarte bun.
În timp se vor regla și relațiile de joc la echipa „a doua”. Așteptăm cu interes transferurile anunțate de club pentru a da și consistență valorică lotului.
FORȚA STEAUA!
XRay