FCSTEAUA.RO

FC Dinamo – FC Steaua 3-1! Altă bornă spartă…

Nimeni nu s-a născut invincibil

Rădoi și elevii lui au făcut câinii fericiți după acest derby disputat pe o ploaie măruntă, pe stadionul „Ștefan cel Mare”. După 5 ani (2010), câinii reușesc minunea, să bată roș-albaștrii in Groapă, grație cadourilor lui Varela și Guilherme si ratărilor lui Popa și Stanciu (ocazii clare în fața porții plus o bară). O Steaua lipsită de jucătorii de bază pusă în fața unor câini cărora le tremurau chiloții în prima repriză. Se știe că Steaua nu a contat pe Houssine Kharja, Paul Papp, Jugurtha Hamroun, Sulley Muniru, Valentin Cojocaru care au probleme medicale, în timp ce Alexandru Chipciu și Aymen Tahar au lipsit din cauza cumului de cartonaşe.  O Steaua lipsită și de șansă și de imaginație la finalizare, impotriva unui bulan al câinilor, așezați  de Rednic cu fundul în poartă 80% din meci.

În prima repriză, Steaua a controlat autoritar jocul, a presat, și chiar a marcat în min. 17, prin Tudorie, însă golul nu a fost validat deoarece Breeveld s-a aflat în poziție de offside, în momentul în care a primit pasa de la Stanciu.

Gol Tudorie (anulat)

În minutul 29 ocazie mare Stanciu. Decarul a recuperat mingea în apropierea liniei mediane, pasând lui Adi Popa pe flancul stâng, care i-a retransmis balonul la marginea careului de 16 metri, însă Nicușor Stanciu a reluat previzibil cu latul și Cerniauskas a prins.

Și în repriza secundă Steaua a început ofensiv. Ploaia a mai încetinit, iar roș-albaștrii au încercat să profite, iuțind combinațiile și jocul. Însă momentul „psihologic” a fost ratarea imensă a lui Popa din minutul 51 urmată la patru minute de autogolul lui Varela (’56), după o fază de cascadorii râsului cu steliști visători.

Ratarea lui Popa

Autogol Varela


Goana după egalare a oferit spații pe tranziție negativă. A urmat alt contraatac „anonim”. De lângă Toșca, Gnoohere a centrat spre nimeni în careu, iar Guilherme i-a pus pe tavă mingea lui Palic, venit din linia a doua, care a catapultat-o în dreapta lui Niță (67’). În minutul 84, „bizonul” a înscris cu un șut sec de la marginea careului de 16 metri, după o fază lucrată pe contraatac. Un gol „curat”, no comment! În min. 90+2, o execuție frumoasă semnată de Nicușor Stanciu a închis tabela la 3-1, după ce cu câteva minute mai inainte tot el a trimis spectaculos mingea în colțul barelor dintr-o lovitură liberă (’88).
Bara lui Stanciu


Golul lui Stanciu
  • Dinamo Bucureşti: Cerniauskas – Fai, Nedelcearu, Mevlja, S. Filip – Anton (Van Haaren ’74), Vojnovici – Shalaj (Gavrilă ’53), Palici, Rotariu – Essombe (Gnohere ’62).
  • Steaua Bucureşti: Niţă – Râpă, Varela, Toşca, Guilherme (Onţel ’85) – Breeveld, L. Filip (Mihalcea ’79) – Ad. Popa, Stanciu, Tudorie (Enceanu ’68) – Tade.
  • Cartonaşe galbene: Vojnovici ’60, Palici ’87, Gnohere ’90+3 / Breeveld ’27, Râpă ’44, Tudorie ’65, Enceanu ’79.
  • Rezumat

     

Statistica meciului confirmă dominarea jocului de către Steaua (zona hașurată) și că 3-1 e  un scor „mincinos”

Asta e! E un joc de fotbal și contează numai ce este scris pe tabelă! The Winner Takes It All!


 

Avancronica Unicului Derby

Duminică seară, de la ora 20:30, Dinamo și Steaua se vor întâlni pe stadionul din Ștefan cel Mare într-un nou derby de tradiție pentru fotbalul românesc.  Cele două mari rivale se vor întâlni pe 22 noiembrie pentru a 160-a oară în istorie, indiferent de competiţie. Steaua conduce în ceea ce priveşte întâlnirile directe, cu 57 de victorii, faţă de 54 ale „câinilor”. 48 de meciuri s-au încheiat la egalitate.

CCA a stabilit cine va conduce marele meci. Este vorba despre Cristi Balaj, arbitru care se va afla la al optulea derby. Cele mai multe derby-uri Dinamo – Steaua sau Steaua – Dinamo au fost conduse de: Aurel Bentu (9),  Adrian Porumboiu (8), Alexandru Tudor, Cristi Balaj (7), Ion Craciunescu (6)…

George Galamaz a evoluat un singur sezon la Steaua (2010 – 2011) și două la Dinamo, dar crede că diferențele dintre cele două cluburi sunt uriașe:  “M-am simțit mai bine la Steaua. Odată ce treci pe la Steaua, vezi diferențele față de celelalte echipe. Sunt diferențe mari. La Steaua te simți fotbalist, ești tratat altfel. La acest meci însă, parcă Dinamo are șanse mai mari să câștige” – a spus George Galamaz la Dolce Sport.

Statistică
  • 4 ani au trecut de la ultima victorie a dinamoviştilor într-un derby. Pe 24.04.2011 Dinamo se impunea în faţa Stelei, în Ghencea, scor 1-0, prin golul lui Gabi Torje. De atunci s-au mai jucat 12 meciuri, în care Steaua a obţinut nouă victorii şi trei remize.
  • Întâia remiză s-a consemnat pe 29 iunie 1949, Dinamo-CSCA 3-3. Militarii au condus până în minutul 70 cu 3-1 (Drăgan, Hallasz, Serfozo, respectiv Moisescu), dar Iuliu Farkas, cu o dublă, a stabilit scorul final.
  • Steaua-Dinamo 5-0 pe 4 aprilie 1998 a fost cea mai mare diferenţă înregistrată în campionat (antrenori Mihai Stoichiţă / Viorel Hizo). S-a întâmplat pentru a doua oară când echipa din Ghencea a izbutit o victorie la un asemenea scor.
  • Pe 6 martie 1996 în Steaua-Dinamo 4-2, Vlădoiu a reușit primul hattrick în Derby. Acesta avea să mai reuşească trei goluri într-un derby pe 19 august 2000, Steaua – Dinamo 4-1. Alt stelist care a mai izbutit o triplă în campionat este Cornel Pavlovici (Steaua-Dinamo 4-1, 10 mai 1964).
  • „Profesorul” Constantin a marcat primele lui goluri în campionat. pe 16 septembrie 1956, CCA – Dinamo 4-3. El a rămas şi astăzi cel mai bun marcator al Stelei în cele 131 de derby-uri jucate în campionat, cu 10 reuşite, pe locul secund aflându-se Ion Alecsandrescu cu 9 goluri.
  • Cea mai clară victorie pentru Dinamo s-a consemnat în octombrie 1951, Dinamo – CCA, 6-2. Meciul s-a jucat pe Stadionul Republicii în faţa a 30.000 de spectatori. A fost şi partida cu cele mai multe goluri înscrise în Divizia A / Liga 1, dintre cele două echipe. În victoria “alb-roşilor” din 1951, Alexandru Ene I a marcat un hattrick, acesta fiind singurul reuşit de un dinamovist în poarta Stelei pe prima scenă.

Câteva repere din Derby de România

  • Dudu Georgescu şi Mircea Lucescu sunt cei doi jucători ai lui Dinamo care au marcat cele mai multe goluri Stelei în derby-urile din campionat. Podiumul este completat de Alexandru Ene, cu 8 reuşite, şi de Constantin Frățilă cu doar 6 reuşite. De precizat că 91 de jucători dinamovişti au marcat cel puţin un gol în campionat pentru gruparea din Ştefan cel Mare în confruntările cu Steaua.
  • Ionel Dănciulescu, actualul director sportiv al celor de la Dinamo, a bifat primul Derby de România pe 22 septembrie 1995, Dinamo-Steaua 1-1. Dănciulescu este fotbalistul care a bifat 36 de prezenţe în Derby, 21 în tricoul alb-roşu şi doar 8 în echipamentul roş-albastru. El a înscris 11 goluri în toate competiţiile: 8 pentru Steaua și 5 Dinamo!
  • După o pauză de 16 ani, Steaua şi Dinamo au remizat în turul actualei ediţii de campionat, în partida jucată pe Arena Naţională. Precedentul meci fără gol marcat în Derby de România a fost înregistrat pe 15 mai 1999. În total s-au contabilizat doar 11 partide fără gol marcat în meciurile Dinamo-Steaua, prima repriză albă fiind consemnată pe 16 iunie 1954.
  • Doar patru jucători au îmbrăcat tricoul ambelor echipe şi au reuşit să marcheze atât pentru Steaua cât şi pentru Dinamo. Primul care a reuşit această performanţă a fost Ionel Dănciulescu, urmat de Cătălin Munteanu, Denis Şerban şi Andrei Cristea. Dacă tot ne referim la jucători, trebuie precizat că doar 6 străini au marcat până acum în derby-urile din campionat: 4 de la Steaua şi 2 de la Dinamo.
  • Tudorel Stoica este stelistul cu cele mai multe meciuri în tricoul roş-albastru, 24. Acesta a debutat în Derby pe 2 noiembrie 1975, Dinamo-Steaua 3-3. Clasamentul prezenţelor în duelurile dintre cele două rivale e completat de Vasile Zavoda (22), Marius Lăcătuş şi Emerich Ienei (21). În ceea ce priveşte Dinamo, liderul prezenţelor în alb-roşu îi aparţine lui Cornel Dinu, 28 de meciuri. Acesta a jucat primul derby pe 15 martie 1967.
  • Cele mai multe meciuri din campionat între Dinamo şi Steaua s-au jucat pe „23 August”, stadionul Naţional, „Lia Manoliu” şi în prezent Arena Naţională. Aici s-au disputat 53 de partide. În total, de la primul meci care a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA Bucureşti – Dinamo 0-1, derby-urile bucureştene s-au jucat pe 8 stadioane: Venus, Republicii, Dinamo, Steaua, Cotroceni, Municipal (Braşov), Tineretului (Braşov) şi Arena Naţională.
  • Roş-albaştrii sunt fără înfrângere în ultimele 12 derby-uri, mai exact de la insuccesul din 25.04.2011, Steaua-Dinamo 0-1, gol reuşit de Gabi Torje. În tot acest timp s-au contabilizat 9 victorii pentru campioana României şi alte trei remize. De precizat că pe aprilie 2000, Dinamo câştiga cu Steaua, 3-2, succes în urma căruia gruparea din Ştefan cel Mare a oprit o serie de invincibilitate a Stelei după 19 partide în toate competiţiile.
  • În total, în Liga 1 s-au înscris 355 goluri în campionat (181 Steaua / 174 Dinamo), asta însemnând o medie de aproape 2,7 goluri/meci. Cea mai clară victorie pentru Dinamo s-a consemnat în 1951, Dinamo-CCA 6-2 (Iosif Lutz, Nicolae Nicuşor Dumitru, Alexandru Ene I, Ion Suru / Petre Moldoveanu, Anton Ferenczi). În schimb, pe 4 aprilie 1998, Steaua câştiga în faţa lui Dinamo cu 5-0, şi bifa în istorie cea mai mare diferenţă înregistrată în derby-urile din Liga 1.

De ce Dinamo – Steaua e un derby pentru fotbalul românesc?

  • SUNT CELE MAI IUBITE ECHIPE DIN ȚARĂ. Anul trecut, IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie realiza un sondaj la nivel național despre fotbalul românesc. Cei chestionați au trebuit să răspundă și la o întrebare despre echipa favorită din Liga 1. 54% dintre cei care au participat la sondajul IRES au răspuns Steaua, în timp ce 11% au mers pe mâna celor de la Dinamo. TOP 5 a fost completat de Rapid (6%), Universitatea Craiova (5%) și Petrolul Ploiești (3%).
  • CELE MAI MULTE ÎNTÂLNIRI DIRECTE ÎN LIGA 1. Primul joc dintre cele două echipe bucureștene a avut loc pe 21 noiembrie 1948. Atunci CSCA Bucureşti pierdea la limită, 1-0 în fața lui Dinamo, marcator fiind Marin Apostol, cel care a şutat puternic balonul respins neconvingător de Vasile Nanciu. De atunci și până în prezent Steaua și Dinamo au jucat 133 de meciuri doar în campionatul național. Iar palmaresul este de partea „câinilor”, 45 de victorii, în timp ce steliștii au triumfat de 41 de ori.
  • CEI MAI MULȚI GOLGETERI. Ediția din acest an a Ligii 1 este cel de-a 98-a din România. Steaua are în palmares doar 14 astfel de trofee: Ion Alecsandrescu (1), Gheorghe Constantin (3), Cornel Pavlovici (1), Gheorghe Tataru II (1), Anghel Iordănescu (1), Victor Pițurcă (1), Gavrilă Pele Balint (1), Ilie Dumitrescu (1), Ion Vlădoiu (1), Sabin Ilie (1), Claudiu Răducanu (1) și Raul Rusescu (1). Dinamo conduce la capitolul jucătorilor golgeteri. Titus Ozon (2), Alexandru Ene I (1), Constantin Frațilă (1), Florea Dumitrache (2), Dudu Georgescu (4), Rodion Cămătaru (1), Dorin Mateuț (1), Gabor Gestenmajer (1), Marius Niculae (1), Ionel Dănciulescu (2), Claudiu Niculescu (2) și Andrei Cristea (1) au primit la finalul sezonului acest trofeu.
  • CELE MAI MULTE TROFEE CÂȘTIGATE. Steaua a dominat autoritar ultimii 3 ani în Liga 1 și a câștigat ultimele trei titluri de campioană cu Laurențiu Reghecampf (2) și Costel Gâlcă (1) pe bancă. De partea cealaltă Dinamo, nu mai știe gustul succesului, chiar dacă se chinuie de ani buni cu viziuni de întinerire a lotului, dar fără să obțină și performanțe. Steaua are 57 de trofee în palmares: 26 de titluri în Liga 1, 22 de Cupe ale României, 6 Supercupe ale României, Cupa Ligii, dar cele mai importante din palmares: Cupa Campionilor Europeani din 1986 și Supercupa Europei din 1987. Rivala Dinamo are doar 18 titluri naționale în România, a câștigat Cupa României de 13 ori, iar Supercupa României doar de 2 ori.
  • RIVALITATE NEÎNTRERUPTĂPe 7 iunie 1947 se năștea ASA București – Asociația Sportivă a Armatei București, iar un an mai tîrziu pe 14 mai 1948 se înfințea și echipa Ministerului de Interne. Rivalitatea dintre cele două a început în primii ani de după înființarea lor, atât Steaua cât și Dinamo fiind create după Al Doilea Război Mondial, evoluând direct în primul eșalon și luptându-se pentru trofee încă din anii 1950. Împreună, cele două echipe au câștigat aproape jumătate din titlurile de campioană a României, Steaua având 26 de titluri, iar Dinamo 18. Steaua a fost vicecampioană de 13 ori, iar Dinamo de 20. Niciodată Steaua și Dinamo n-au retrograt în Liga a doua, fiind singurele echipe din România care au reușit această performanță.
Unicul DERBY 

Tradiția a rămas unicul luciu de peste Derby-ul României. Dinamo și Steaua, adversare în lupta pentru titlu decenii la rînd, joacă acum amenințate că ar putea continua sezonul în play-out. „Cîinii” alternează cu bune și rele un parcurs împrevizibil, iar campioana suferă ca lot și exprimare ofensivă, după trei ani în care a dominat campionatul. La Dinamo, Dorin Rotariu și Cosmin Matei sunt liderii în ceea ce privește prezențele in derby (8 apariții), dar Cosmin Matei este suspendat. La Steaua, grupul este condus de Alexandru Chipciu, suspendat și el pentru acest meci, și Adi Popa, care au jucat de 9 ori cu Dinamo. Din ambele loturi, 27 de fotbalişti au bifat prezenţe în derby-urile din campionat atât pentru Steaua, cît şi pentru Dinamo, iar 23 de străini au în lot cele două echipe, record absolut în istoria Derby de România.

Mircea Rednic și Mirel Rădoi au impreună 44 de jocuri Steaua-Dinamo. 18 sunt in dreptul lui Radoi si 26 in dreptul „Puriului”. Ca antrenor, Mirel Radoi este la al doilea derby, pe primul la incheiat la egalitate, iar Mircea Rednic a inregistrat doar două victorii si trei remize cu Steaua.

Mircea Rednic:Suntem pregătiţi pentru acest meci foarte important pentru noi. Nu avem altă alternativă decât victoria, ţinând cont de situaţia noastră în clasament. Ştiu că Steaua are probleme. Şi noi avem problemele noastre. Imprtant e ca noi să nu mai facem greşelile pe care le-am făcut în ultimele meciuri. Chiar dacă le lipsesc ceva jucători celor de la Steaua, sunt jucători care au mai jucat împreună, cei care au rămas. Vreau să fim compacţi şi pe faza de atac, şi pe faza de apărare. Trebuie să evităm să le dăm spaţii, pentru că sunt foarte rapizi. Pe contraatac am văzut că sunt foarte puternici„.

Echipa probabilă Dinamo: 1. Cerniauskas – 14. Fai, 17. Mevlja, 6. Puljici, 94. St. Filip – 28. P. Anton, 80. Vojnovici – 77. B. Gavrilă, 8. D. Rotariu, 20. Palici – 31. Gnohere
Rezerve: 41. I. Popescu, 8. Van Haaren, 13. P. Petre, 18. Essombe, 23. I. Şerban, 26. Feussi, 27. Nedelcearu

Dacă Dinamo nu se va putea baza pe Cosmin Matei şi Andrei Marc, ambii suspendaţi, la Steaua situaţia e şi mai gravă, nu mai puţin de şapte jucători fiind scoşi din joc, fie de accidentări, fie de suspendări. Chipciu, Tahar (suspendaţi), Papp, Enceanu, Hamroun, Kharja, şi Muniru (accidentaţi) sunt stelişti care nu vor putea fi pe teren duminică, lista putând fi şi mai mare. Incert până astăzi după ce a făcut amigdalită, portarul Valentin Cojocaru are şanse să fie apt pentru meciul cu Dinamo, spune tehnicianul Dumitriu Dumitriu.  Acesta este practic singura veste bună primită de Steaua înainte de derby, staff-ul medical având bătăi de cap şi cu fundaşul Fernando Varela, care a suferit o accidentare uşoară la echipa naţională.

Dumitru Dumitriu: „Este o problemă. Am avut neşansa să pierdem doi jucători importanţi, Tahar şi Chipciu, suspendaţi, pe lângă ceilalţi accidentaţi. Cred că portarul al doilea în situaţia aceasta (n.r. Cojocaru) îşi va reveni şi va fi pe bancă, dar pe ceilalţi nu ne putem baza.

Ştim să abordăm jocul, ştim să jucăm şi să profităm de părţile mai puţin bune ale echipei adverse. Marcând primii, vom pune presiune. Şi eu când am fost jucător, abia aşteptam meciurile cu Dinamo. Ştiu ce simt jucătorii. Pe vremea mea, jucam numai pe teren neutru şi in deplasare şi, dacă nu mă înşel, de-a lungul anilor, palmaresul este în favoarea echipei noastre. Sunt jucători care înţeleg această rivalitate şi alţii care nu înţeleg deloc.

Niciodată nu am avut siguranţa şi convingerea că vom câştiga. Am pierdut pe Ghencea cu 3-0, a mai bătut Dinamo o dată cu 5-1, niciodată nu poţi să spui că una dintre cele două echipe e favorită, niciodată. S-au schimbat multe, s-a schimbat modul de a aborda o asemenea perioadă, în care echipa noastră, chiar dacă nu ne convine, este încă în reconstrucţie. Au plecat jucători importanţi şi au venit alţii care trebuie să le ia locul”

Nicușor Stanciu:Nu știu dacă există o favorită! Ne despart foarte multe puncte în clasament. Cert e că în ultimele întâlniri, sau mai bine zis în ultimii patru ani noi n-am mai pierdut în fața lor. Deci cred că vom avea un moral bun, iar faptul că vom juca chiar la ei acasă ne va ambiționa și mai mult pentru a obține victoria. Nu va fi un dezavantaj că vor lipsi 7 jucători. Avem un lot destul de pune, dar mie îmi pare rău că i-am pierdut la Cluj pe Chipciu și Tahar. Sper ca cei care îi vor înlocui duminică să ne ajute să câștigăm duminică. După părerea mea e singurul derbu din campionatul nostru așa că nu se pune problema să fie doar un simplu meci. Sunt ambiții și orgolii mari, dar cum am mai zis ne dorim victoria!„.

Echipa probabilă Steaua: 1. Niţă – 2. Rîpă, 33. Varela, 13. Toşca, 16. Guilherme – 21. Breeveld, 8. L. Filip – 77. Ad. Popa, 10. N. Stanciu, 17. Tudorie – 15. Tade
Rezerve: 98. Poiană, 4. Carp, 19. Mihalcea, 22. Alcenat,  28. Tîrnovan, 94. Enceanu, 98. Onţel
Absenţi: Cojocaru, Hamroun, Kharja, Muniru, Papp (accidentaţi), Chipciu, Tahar (suspendaţi)

  • Unicul Derby (Golurile din ultimele 10 meciuri, fără cel din turul acestui sezon)

Victoria n-o apropie pe nici una de titlu, înfrîngerea duce spre granița play-out-ului, ceea ce e chiar de speriat. Se anunță un derby foarte încrâncenat, bine susținut din tribune de ultrașii câinilor, dornici să vadă răpusă o Steaua frământată de probleme.

Le urăm succes roș-albaștrilor!

 

XRay

Exit mobile version