Steaua lui Reghe continuă seria neagră tip „Rădoi” și face un nou pas greșit, de această dată „acasă” la Pitești. Campioana României a terminat la egalitate cu CSMS Iași, scor 1-1 (Golubovici ’25/ Stanciu ’46).
Echipele de start:
- Seaua: Fl. Niță – Enache (’72 Râpă), Varela, Papp, Toșca – Pintilii, L. Filip(’45 Muniru) – Ad. Popa, N. Stanciu (’79 Gebhart), Chipciu – Marica.
Rezerve: Cojocaru, Râpă, Tamaș, Muniru, Bourceanu, Gebhart, Tade. - CSMS Iași: Grahovac – I. Voicu, Ciucă, Mihalache, Ţigănaşu – Viveiros (Llullaku 71′), Creţu, V. Gheorghe (Onduku 71′), Bole (Piccioni 83′)- A. Cristea, Golubovic.
Rezerve: Caparco, Bădic, Piccioni, Enescu, Frăsinescu, Llullaku, Onduku.
Deși a controlat jocul, și-a creat ocazii de gol, campioana a avut un meci foarte greu împotriva unei echipe arțăgoase, motivată, organizată defensiv și solidă, care a ieșit bine de câteva ori pe contraatac.
Într-o astfel de ipostază, Golubovici a deschis scorul în minutul 25, la prima și singura ocazie a ieșenilor din prima repriză, ajutat de o gafă comună Varela-Niță. Din acel moment Steaua s-a aruncat în atac, dar nu a reușit să înscrie. Ocaziile de gol au fost irosite în primul mitan de Marica (‘8, ‘9, ’31, ’44) și Stanciu (’21, ’45+2).
Repriza a două a debutat fulminant și spectaculos. După doar 7 secunde scorul devenea 1-1, grație unei reușite a lui Stanciu, din pasa lui Marica, plecat într-un slalom cu mingea la picior de la centrul terenului, în secunda când Balaș a fluierat startul jocului.
Până la final Steaua a forțat victoria, însă n-a reușit nimic notabil pe tabelă și chiar putea pierde la ocazia lui Cristea din minutul 78, aflat însă într-o poziție nesemnalizată de offside, și cea a lui Golubovici (’88). Șteliștii și-au consumat steril oportunitățile de gol prin Chipciu (’56), Stanciu (’68), Marica (’83), Adi Popa (’90+2).
Poate cea mai elocventă fază, care exprimă precipitarea, indecizia și disperarea roș-albaștrilor după golul victoriei, a fost în minutul 90+3. Moldovenii au beneficiat de un corner, a venit și Grahovac în careul lui Niță, portarul ieșean a lovit mingea cu capul (!?), dar s-a produs un henț și Balaș a dictat lovitură liberă pentru Steaua. Cu Grahovac ieșit din poartă, aflat în careul campioanei, steliștii au reluat repede jocul, dar Gebhart a pasat înexplicabil în cros între Marica și Popa, când putea continua de unul singur sau pasa simplu în lung de linie lui Chipciu. Astfel mingea a ajuns la adversari, pe când poarta ieșeană era goală, iar contraatacul stelist în 4 contra 3 avea spații libere suficiente de desfășurare.
Caracterizare generală
De fapt, „primenirea” s-a făcut în iarnă (cum s-a făcut), dar nu cu titulari „de facto”, ci de CV. Tot cei de pe vremea lui Rădoi joacă în primii 11, cu puține excepții care s-au integrat în „regulă”. Marica a fost la fel de absent pe tabelă ca Tade, Pintilii a dat mai multe pase greșite decât Breeveld, iar Enache nu a fost mai eficient în ofensivă decât Râpă, Alcenat sau Papp.
Steaua lui Reghe are aceeași apărare de pe vremea lui Rădoi: Niță-Vareala-Papp-Toșca. Un „Șvaițer” pe tranziție negativă prin care se scurg goluri cu o lejeritate dezarmantă. În atac, aceiași Chipciu, Adi Popa, fără centrări utile de pe benzi și în 80% din cazuri se împiedică în primul fundaș sau în tușe. „Tade 2”, adică Marica, se zbate ca peștele pe uscat fără goluri. Azi a jucat mult mai bine decât cu Voluntari, a bifat o foarfecă și un assist, dar este tot sub cerințele postului: golul.
Mijlocul cu Breeveld-Muniru, sau oricare combinație dintre ei cu Filip, era mai stăpân și mai eficient decât ce a arătat în cele 2 jocuri oficiale Pintilii, singur sau în combinație cu Bourceanu, Kharja, Filip sau Muniru. Dacă mai adăugăm și o lipsă de vână, care nu era prezentă la echipa lui Rădoi, avem și una din explicațiile pentru care jocul pare că a involuat față de cel din 2015, deși acum e Reghecampf și „magicianului” Neubert.
Este limpede că Steaua lui Reghe traversează o perioadă dificilă, cu mai multe nume sonore decât Steaua lui Rădoi, dar și cu mai mulți nerefăcuți sau ieșiți din formă. Lupta la titlu a devenit acum un slogan jenant, ca un „hei rup” spus de un turmentat din șanț. Nu mai are nici o acoperire în ceea ce a arătat echipa până acum.
Nu pot spune cu certitudine dacă Steaua are sau nu un lot valoros, dar pot afirma cu argumentul evidenței că lotul ăsta nu are încă o echipă care să emită pretenții în Liga 1, cu atât mai puțin în UEFA.
Caseta tehnică
Arbitraj slab al brigăzii conduse de Cristi Balaș, care a acordat câteva galbene complet aiurea, printre altele. Cartonaşe galbene: Varela 24′, Chipciu 28′, Enache 47′, Toşca 49′, Pintilii 60′ / Golubovic 26′, Creţu 30′, Ţigănaşu 42′, Grahovac 45′.
Video rezumat: Steaua – CSMS Iași 1-1
Declarații
Reacția lui Reghecampf după al doilea joc consecutiv în care Steaua nu câștigă:
”Normal că sunt dezamăgit. Am pierdut două puncte importante de care aveam nevoie. Va urma o perioadă foarte grea. Acum, să vedem pe ce loc vom intra în play-off.
Ne-am creat multe situații, ne-am complicat în multe momente, dar nu avem mult timp, pentru că în patru zile vine următorul meci.
Ne precipităm foarte mult la finalizare, plus că primim goluri foarte ușor. Noi nu suntem la nivelul pe care ni-l dorim. Sunt foarte mulți jucători care vin din spate, trebuie să fie o concentrare mult mai mare, pentru că sunt sigur că la final noi vom fi pe locul 1”
Declarația video a lui Reghecampf
- De ce l-a lasat rezerva pe Tamas: „Tamas nu m-a nemulțumit, el vine după o perioadă în care nu a jucat foarte mult timp. Probabil va juca următorul meci. Încet, încet, vom face o echipa puternică.”
- Despre Marica: „Ciprian s-a mișcat foarte mult, și-a creat ocazii bune, mie mi-a plăcut de el.”
- Despre Bawab: „Avem rezultatele RMN-ului lui Bawab. Nu este o accidentare gravă pentru Bawab, în următoarea lună nu va fi apt pentru meciuri dar iși va reveni usor, ușor.”
- Filip trece pe banca: „Filip nu s-a ridicat la nivelul jocului și l-am schimbat. Avem jucători pe banca ce asteaptă să intre, l-am bagat pe Muniru, dar am gresit iar. Am făcut mult efort, dar nu am reușit să marcăm”.
- Despre meciul cu Dinamo: „Anumiți jucători nu se pot reface în 4 zile, vom folosi jucători care sunt proaspeți, mergem în Stefan cel Mare să câștigăm.”
Fostul atacant de legendă al Stelei, Gavrilă ”Pele” Balint, a analizat, în studioul Fotbal Club, de la Digi Sport, prestația Stelei în remiza, 1-1, cu CSMS Iași, și nu o mai vede pe Steaua favorită la titlu:”Nu e pregătită de play-off. Reghe e bulversat.”
Declarația video a lui Balint
După ultima etapă din sezonul regular, ieșenii au terminat pe 7, primul loc sub linia play-off-ului, cu 37 de puncte. Pentru Steaua a fost un meci degeaba. Campioana a întrat în Play off cu 22 de puncte, câte ar fi avut și dacă această partidă nu s-ar fi disputat sau ar fi fost înfrântă.
Șansele „teoretice” la titlu depind acum de meciul Dinamo – Astra. Dacă învinge Dinamo, Steaua va fi la 3 puncte de primul loc. La egalitate sau la victoria giurgiuvenilor, Steaua pornește Play off-ul de la 4 ( sau 5) puncte distanță față de lider.
Notă: În această ultimă variantă (victorie a giurgiuvenilor), chiar dacă în seara asta învingea Steaua, ar fi fost tot departe de Astra, la 4 puncte distanță. Înfrângerea cu FC Voluntari a contat mult în punctajul Stelei din Play off. Cu doar un punct obținut cu ilfovenii și unul de acum, Steaua făcea 45 puncte, adică 23 în Play off prin rotunjire.
Le urăm succes în Play off!
XRay
Avancronică Steaua – CSMS Iași. Ultimul tren din Trivale spre Play off
Steaua a fost votată cea mai bună echipă din România în 2015 de peste 35.000 de vizitatorii site-ului digisport.ro, iar roş-albaştrii au primit trofeul ieri chiar înainte de ultimul meci din sezonul regulat.
Căpitanul Fernando Varela a fost onorat de premiul votat de cititori. „Pentru asta muncim toți, să fim cei mai buni și să câștigăm toate trofeele aici în România. Pentru asta suntem la Steaua București, avem cel mai bun lot”, a spus Fernando Varela, căpitanul campioanei României din ultimele 3 sezoane.
VIDEO cu Evenimentul
După ultima partidă din sezonul regular, pentru Steaua urmează și apoi un play-off în care poate cuceri al patrulea titlu consecutiv. „Astra e pe primul loc, ei au prima șansă. Mai sunt echipe în fața noastră, nu cred că suntem principala favorită la titlu”, a spus circumspect decarul Nicușor Stanciu, mijlocașul anului 2015.
Un alt obiectiv important al Stelei este accederea în grupele Champions League. Pentru a participa în această competiție, cucerirea titlului nu este obligatorie. Steaua trebuie să încheie Play off-ul pe locul 2, sau chiar pe 3, dacă în unul din primele două locuri s-ar plasa Dinamo, echipă înterzisă de UEFA în acest sezon din cauza insolvenței. Însă, traseul campioanelor este mai accesibil decât cel al non-campioanelor. Din această perspectivă, cucerirea titlului devine o prioritate.
- În 16-imile Europa League, Rapid Viena a fost eliminată de Valencia, ceea ce înseamnă că Liga 1 va avea două reprezentante în preliminariile Ligii Campionilor şi în sezonul 2017-2018.
Steaua și CSMS Iași se vor întâlni, astăzi de la 20:30, pe Stadionul Nicolae Dobrin din Pitești, într-unul dintre cele două meciuri care contează pentru ultimul loc în play-off la care aspiră ieșenii și ASA Târgu-Mureș în meciul cu FC Botoșani. Partida Steaua – CSMS Iași va fi în direct pe Digi Sport 1 și Dolce Sport 1.
Steaua n-a rezolvat problema cu autoritatile in privinta National Arena si merge din nou sa joace la Pitesti. Fanii Stelei din judetul Arges n-au fost descurajati de meciul dezastruos cu Voluntari. Vor veni cu miile sa vada Steaua lui Reghe pentru prima oara in 2016, la partida cu CSMS Iasi.
Gazeta Sporturilor scrie ca s-au dat deja 5000 din cele 10 000 de tichete tiparite de club pentru acest meci. Casele sunt deschise și azi, iar Steaua a publicat pe site-ul oficial un mesaj prin care le cere fanilor sa evite aglomeratia de la casele de bilete si de la portile de intrare. La meciul cu Astra de anul trecut suporterii s-au calcat in picioare ca sa intre pe stadion.
CSMS Iași
Culori: alb-albastru
Trofee câştigate: –
Lot (23): portari – 2, fundaşi – 9, mijlocaşi – 7, atacanţi – 5
Antrenor: Nicolo NAPOLI
Transferuri în iarnă:
Au venit: Llullaku (Gaz Metan Mediaş), A. Cristea (ASD Martina Franca / Italia), Sarić (NK Zadar / Croaţia)
Au plecat: L. Ganea, Grigorie (ambii Academica Clinceni), João Paulo
Palmares Steaua vs CSMS Iaşi
O singură înfrângere au suferit steliştii în meciurile jucate pe teren propriu din ediţia curentă, 0-1 cu Astra, în rest au șase victorii şi cinci remize.
Moldovenii sunt neînvinşi în deplasare din 13 septembrie 2015, atunci când au cedat toate punctele la Craiova. Au urmat două succese (2-1 cu Petrolul, 2-1 cu Viitorul) şi patru rezultate de egalitate.
Steaua şi CSMS Iaşi s-au întâlnit de cinci ori în Liga 1, de patru ori s-au impus roș-albaștrii, iar un joc s-a încheiat la egalitate.
- Primul meci a avut loc pe 16 septembrie 2012, CSMS – FC Steaua 0-3 (marcatori Alexandru Chipciu – dublă şi Rocha). În returul stagiunii 2012-2013, în Ghencea, Iaşiul a deschis scorul din penalty prin Claudiu Tudor (minutul 17), avantajul moldovenilor ţinând până în finalul primei reprize, atunci când Alexandru Chipciu a adus egalarea. În partea a doua a jocului, Pintilii şi Tatu au marcat pentru un nou succes izbutit de formaţia antrenată la vremea respectivă tot de Laurenţiu Reghecampf.
- Mult mai echilibrate au fost partidele disputate în campionatul precedent, cel în care bucureştenii s-au impus acasă cu 1-0, golul victoriei venind abia în minutul 94, autor Szukala, în timp ce tabela din Copou a arătat scor alb (28 mai 2015), unul care coroborat cu rezultatul de la Târgu Mureş, ASA – Oţelul 1-2, au dus titlul în vitrina „roş-albaştrilor”.
- De o confruntare spectaculoasă au avut parte microbiştii şi în ultimul duel direct, cel din 3 octombrie 2015. Chipciu a deschis scorul în prima fază din repriza secundă, fructificând pasa primită de la Kharja. Apoi, cu 10 minute înainte de final, Tahar a mărit avantajul, după care Vasile Gheorghe a redus din diferenţă în prelungiri.
- De asemenea, în sezonul competiţional 2014-2015, adversarele de sâmbătă s-au întâlnit la Iaşi şi în cele două competiţii eliminatorii, de fiecare dată Steaua fiind cea care a mers mai departe, 3-0 în Cupa Ligii Adeplast şi 1-0 în Cupa României.
- Laurenţiu Reghecampf şi Nicolo Napoli s-au mai duelat o singură dată din postura de antrenori, în ediția 2012-2013, atunci când Steaua s-a impus acasă cu 2-1 în faţa celor de la CS Severin. Pentru tehnicianul italian, partida va fi una specială, asta deoarece va consemna cea de a 150-a prezenţă pe banca unei echipe în Liga 1 Orange.
Steaua vs CSMS Iaşi – etapa a 26-a, Liga 1
În etapa precedentă, Steaua a pierdut surprinzător cu FC Voluntari, scor 1-3, iar una dintre măsurile luate a fost readucerea lui Gregory Tade la prima echipă. Reghecampf, a declarat că le-a spus jucătorilor cuvinte mai dure, dar totuși consideră că acel meci a fost un accident.
„A fost un accident jocul cu Voluntari. Am avut foarte multe ocazii. Ne gândim la meciul cu Iași. Jucătorii vor avea o altă atitudine. Au fost cuvinte dure și din partea mea la adresa jucătorilor. Jocul nu a fost cel care trebuia să fie. La Hamroun a fost un accident, Momcilovici trebuie să se integreze în familia noastră, să se obișnuiască cu ceea ce înseamnă Steaua.
Sunt mai multe motive pentru aducerea lui Tade. In primul rând a trecut perioada de transfer și nu am putut să-l transferăm. E în continuare jucătorul Stelei și trebuie să-i oferim condiții de pregătire. Alt motiv, am avut discuții cu patronul și mă bucur că a înțeles. Avem jucători de valoare care au nevoie de concurență. Nu-mi fac probleme în privința lui Marica. El își dorește mai multe decât oricine să marcheze. E o presiune, dar trebuie să avem puțină răbdare”, a spus Laurențiu Reghecampf.
Ieșenii vin foarte motivați să își joace ultima carte de accedere în play off, fiind la mâna lor. O victorie le-ar asigura locul 6, indiferent de rezultatul partidei ASA – FC Botoșani.
Nicolo Napoli (antrenor): „Este un meci foarte important pentru noi. Este extrem de dificil, dar băieţii sunt concentraţi şi cred că putem face un meci bun, la fel ca în ultimele două partide şi putem obţine un rezultat bun. Mergem la victorie pentru că altă variantă nu avem. Pentru a fi siguri de intrarea în play-off, trebuie să câştigăm. Nu putem lua în calcul egalul pentru că atunci depindem de partida de la Târgu-Mureş. Nu cred că înfrângerea Stelei cu FC Voluntari le va aduce un plus de motivare. Steaua este o echipă foarte bună şi joacă doar la victorie. Eu am încredere că putem face un joc bun şi dacă stăm bine în terenul de joc şi nu facem greşeli putem câştiga. Nu ne interesează meciul de la Târgu-Mureş. Noi trebuie să fim concentraţi 100% pe partida noastră. Sunt convins că FC Botoşani poate câştiga la Târgu-Mureş, pentru că meciurile sunt echilibrate. Dar nu ne putem baza pe asta. Dacă nu vom intra în play-off, e clar că vom avea emoţii cu salvarea de la retrogradare. În play-out începe un nou campionat”.
Deşi se părea că va trece la modulul 4-1-4-1, cu Gebhart în locul închizătorului, sursele Digi Sport indică faptul că Reghe nu va risca cu neamţul din primul minut, deşi a cochetat cu această idee toată săptămâna. În cele din urmă, a primat logica, astfel că germanul va fi folosit abia în repriza secundă, fiind prima opţiune pentru schimbare.
În aceste condiţii, se ridică problema sistemului folosit. Nu este exclus, însă, ca Papp să revină în banda dreaptă a apărării, iar Enache să fie urcat la mijloc, el fiind un fotbalist polivalent, care poate evolua şi în banda stângă. Adi Popa ar rămâne în dreapta, iar Chipciu ar evolua într-un rol central, lângă Stanciu. O altă variantă pe care Reghe o ia în calcul este cea „safe”: să continue în 4-2-3-1, dar cu Muniru lângă Pintilii.
Echipe probabile (conform Digisport.ro)
FC Steaua: Niţă – Enache, Varela, Tamaş, Toşca – Pintilii, Muniru – Adi Popa, Stanciu, Chipciu – Marica
Accidentat: Bawab. Suspendat: Hamroun.
CSMS Iași: Grahovac – Voicu, Mihalache, Ciucă, Ţigănaşu – Viveiros, V. Gheorghe, Enescu, Bole – Golubovic, An. Cristea;
Accidentaţi: Frăsinescu, Mitić
Cu o victorie astăzi, campioana României poate intra în Play off la o diferență de 4 puncte față de liderul Astra, dacă giurguvenii vor înfrânge duminică în meciul direct cu Dinamo, sau la 2 puncte de primul loc, dacă înving câinii. Cele trei puncte prețioase pierdute de steliști în etapa trecută cu FC Voluntari, prin arbitraj și propria indolență, au făcut aproape o „misiune imposibilă” obiectivul asumat de Reghecampf : Titlul 27!
Le urăm succes roș-albaștrilor!
XRay