Cu o echipă improvizată din cauza absențelor, Steaua nu a reușit decât o remiză în fața celor de la CSM Poli Iași, scor 1-1, într-un meci restanță din prima etapă, în fața a 3.227 de suporteri prezenți pe Arena Națională.
Într-o componență de neînchipuit acum câteva zile, Steaua a prestat un joc ofensiv și a pasat dezinvolt, peste așteptările mele după ce am văzut primul „11”. Unii jucători nu sunt nici măcar rezerve la vicecampioană, ci 7 sunt de la Steaua II, care nu a început sezonul competițional în seria a III-a, Liga a 3-a.
Echipele de start:
- Steaua: Niță – Aganovici, Tamaș, Mitrea, Momcilovici – Sulley Muniru, Bourceanu (cpt) – Vâlceanu (’45 Enceanu), Boldrin, De Amorim (’77 Mario Mihai) – Bota (’45 Onțel)
Rezerve: Poiană – Simion, Mihai, Mihalcea, Dan Popescu, Enceanu, Onțel - Poli Iași: Grahovac – Voicu, Mihalache, Frăsinescu, Ciucă, Țigănașu – Bole, Mitici, Târșa (’89 Chelaru), V. Gheorghe (’55 Piccioni)- Cristea (,72 Ciucur)
Rezerve: Badic, Caparco, Chelaru, Ciucur, Mario Martin, Piccioni, Saric - Notă. Jucătorii de la Steaua II: Vâlceanu, Bota , Onțel, Poiană, Mario Mihai, Simion, Mihalcea.
Construcția Stelei a avut de suferit în primul sfert de oră, ieșenii apărându-se extrem de agresiv cu 4-5 jucători în jumătatea de teren a vicecampioanei. Treptat, roș-albaștrii au preluat controlul partidei. Prima ocazie a venit in minutul 16 la șutul lui Boldrin respins de Grahovac în afara terenului. Steaua a deschis scorul în minutul 21 prin tânărul Vâlceanu, care a reluat în forță din 6 metri sub bară o minge centrată din stânga de Momcilovic, trecută apoi pe la De Amorim și Boldrin, la o fază de toată frumusețea.
În acest sezon de Liga 1, Steaua a bifat 9 goluri și cu 9 marcatori (!!!). În seara asta, juniorul Vâlceanu a întrat și el pe acea listă cu un șut rachetă în tavanul porții.
- Golul lui Vâlceanu (’20)
A urmat lovitura de teatru. Contrar cursului jocului, o gafa uriașă a portarului „vedetă“, care aspira la un loc in lotului națíonal, i-a adus în meci pe „catenacii” lui Nicolo Napoli. Cu trei minute inaintea pauzei ieșenii au egalat prin Bole, al cărui șut din afara careului a fost scăpat în poarta de Niță, după sigura acțiune de atac și singurul șut al ieșenilor din prima repriză. O gafă care s-a dovedit a fi de 2 puncte.„A fost destul de greu astzi, din păcate am rămas în 10 oameni, ne-am făcut meciul un pic mai greu, ne mulțumim că am luat un punct. Sunt om și eu, greșesc, s-a întamplat, data viitoare o sa fiu mai atent si sper că am învățat ceva din acest meci,în aceasta seara. A luat puțin mingea efect, se intâmplă și la case mai mari„, a spus Niță după meci.
- Niță, eu te iert pentru gafă („errare humanum est„), dar nu și pentru „ne mulțumim că am luat un punct”! Nu uita că ești la FC Steaua, nu la Chiajna sau Iași. În cei trei ani trebuia deja să simți, nu doar să știi! Nu mă așteptam să plângi la flash interviu, dar nici să afișezi mulțumirea pentru mediocritate în fața unei echipe care nu a jucat nimic. Ca unul rămași printre cei mai vechi la Steaua, ai transmis un foarte prost mesaj tinerilor fotbaliști de la Steaua și Steaua II. Mai ales când tu ai „egalat”. Gafa lui Niță:
Ca să fie tot tacâmul cu handicapului dat ieșenilor în această partidă, în partea secundă Steaua a rămas și în inferioritate numerică, după eliminarea lui Onțel, introdus la pauză în locul lui Bota. În minutul 57, Onțel a ratat întervenția la minge și l-a călcat pe Voicu, intrat prin alunecare. Tocmai pe ieșeanul care merita în acest meci galbene „fără număr” pentru seria de faulturi grosolane și loviri cu cotul. Voicu „a tăiat la lemne” tot meciul.
Până la finalul partidei, contrar raportului numeric, „rezervele” Stelei au controlat jocul, au avut posesie și au atacat continuu, dornice să obțină victoria. Însă fără un vârf atac și cu autobaza italiană în poartă lui Grahovac, Steaua nu a reușit golul de 3 puncte. Este drept, pe fondul dominării steliste în 10, ieșenii au a avut câteva acțiuni de contraatac pe spații rarefiate din care puteau scoate ceva mai nemeritat decât acest egal donat de Niță.
Noua vedetă a roș-albaștrilor, româno-brazilianul De Amorim, pare cam praf cu pregătirea fizică. Cum se prezintă nu cred că duce mai mult de o repriză în ritmul turat al Stelei. Aganovic crește de la meci la meci și se anunță un real câștig. Croatul are dribling, viteză, viziunea jocului, combinativ, capacitate de efort, răutate pozitivă și șut. Imi place și îmi pare mai eficient în jocul Stelei decât Enache. Momcilovic s-a integrat în echipă, are încredere în sine și joacă mult mai dezinvolt. Mitrea este și el cu acomodarea și evoluția în creștere, fiind doar la al patrulea meci cu Steaua și după o pauză de câteva luni. Boldrin a fost MVP-ul partidei.
- Rezumatul partidei
- Declarația lui Reghe după meci. Vorbește și despre ultimele transferuri.https://youtu.be/nEx9btvaT0E
Steaua rămâne pe primul loc in clasament după acest joc, cu 14 puncte, urmată de Dinamo și CS Universitatea Craiova, ambele cu 12 puncte, si FC Botosani, cu 10 puncte.
Felicitări „rezervelor”!
X Ray
Avancronica Steaua – CSM Politehnica Iași
Miercuri, 31 august, de la ora 21:00, Steaua dispută pe National Arena, partida restantă cu CSM Poli Iași, contând pentru prima etapa a Ligii 1 Orange, sezonul 2016-2017.
Pentru această partidă, CCA a delegat o brigadă de arbitrii condusă la centru de Fesnic Horatiu Mircea (Cluj-Napoca). Acesta va fi asistat la margine de Orbuleţ Mircea (Bucureşti) și Marchidanu Marius Cristian (Brăila), iar arbitru de rezervă va fi Andrei Florin (Târgu Mureş).
Steaua este într-o situație de anormalitate. Reghe trebuie să apere miercuri poziția de lider cu o distribuție inedită, fără mulți jucători importanți. A preferat să pregătească în liniște turul cu Sparta Praga, întrucât Europa League era prioritatea pentru vicecampioana României. Acum e forțat să evolueze contra lui Poli Iași cu o formulă alcătuită din multe rezerve. „Când am cerut să amânăm jocul cu Iași ne-am asumat să abordăm această partidă fără fotbaliștii internaționali, așa că nu ne putem plânge. Trebuie să câștigăm în condițiile astea”, declarat Laurențiu Reghecampf la conferința de presă.
În total absentează 11 jucători, convocați la echipe naționale sau accidentați. Practic, de la Steaua va lipsi o echipă întreagă: V. Cojocaru – Enache, Pintilii, Toșca, L. Filip – V. Achim, Ov. Popescu – Fl. Tănase, Golubovici, Ad. Popa – Tudorie
Tehnicianul liderului din Liga 1 spune că a încercat să-l folosească pe Toşca la meciul cu Pandurii, dar a ales să nu rişte o recidivă, mai ales că fundaşul a avut dureri când a încercat să se antreneze. „Degetul de la picior e încă nerefăcut. Este vorba despre acea fractură de la meciul cu City, dar se reface. A fost cu noi la Severin, am încercat să-l introducem să joace, dar la antrenamentul dinaintea meciului a avut dureri. L-am trimis și la lot pentru a sta de vorbă cu oamenii de acolo, pentru a le spune despre ce este vorba, dar cred că mai are nevoie de o săptămână, poate chiar două, până va reintra”, a explicat Reghe.
Antrenorul roş-albaştrilor a vorbit şi despre ceilalţi jucători indisponibili din lot. „Golubovic este bine. Cred că într-o săptămână, maximum două, va intra la antrenamente. Este mult mai bine. Pintilii se reface după operație, poate prin noiembrie să-l avem. Filip este și el bine, va face vizita medicală săptămâna asta și sper să intre cât mai repede”, a spus Reghecampf.
Pe lângă jucătorii la care a apelat Daum inițial: Toșca, Enache, Achim, Popa, Stanciu. Chipciu, mai lipsesc și fotbaliștii chemați de Dulcă la reprezentativa de tineret: Valentin Cojocaru, Ovidiu Popescu, Florin Tănase și Alexandru Tudorie. Astfel, o problemă o constituie și acoperirea locului destinat unui fotbalist U21. Onțel sau Vlad Mihalcea ar putea întruni condiția. Cum Pintilii, închizătorul „number one”, este accidentat, iar Achim și Ovidiu Popescu sunt convocați la loturi, Alex Bourceanu poate fi titularul postului.
Update: Hamroun este dat ca „ușor accidentat”. Presupun că este o stratagemă. Astăzi se negociază transferul franco-algerianului în Qatar pentru 3 milioane euro .
- Formația probabilă a Stelei pentru jocul cu Poli Iași:
Fl. Niță – Tamaș, Mitrea, Momcilovici, D. Popescu – Muniru, Bourceanu – Aganovici, Boldrin, De Amorim – Onțel
Pe lângă absențele menționate, lotul Stelei traversează și o mare vânzoleală de mercato. Astăzi este ziua cea mai lungă, când Steaua vrea să finalizeze 5 transferuri: 3 fotbalişti sunt „ca şi aduşi” (Jakolis – CFR , Moke – Voluntari şi Stăncioiu – ASA Târgu Mureş), iar alţi 2 urmează să vină sub formă de împrumut (Perea Vargas – Lazio şi Chatziisaias – PAOK). Chatziisaias refuzase iniţial varianta Stelei (s-a negociat cu el când a fost transferat Varela), însă acum şi-ar fi dat acordul.
Cei trei fotbalişti „ca şi aduşi” au costat 500.000 de euro: Eduard Stancioiu e liber, pe Wilfred Moke s-a plătit clauza de reziliere de 150.000 de euro, în timp ce oficialii lui CFR au acceptat oferta de 350.000 de euro pentru Antonio Jakolis. La ora la care scriu, ultimul nu este „operat” încă pe transfermarkt.
Totodată, Becali şi-a dat acceptul pentru transferul în Seria A a lui Valentin Cojocaru la Crotone (un an împrumut 250.000 euro, plus 750.000 euro dacă rămân în seria A), iar Hamroun şi Adi Popa ar putea pleca şi ei, existând oferte. Tot din liga A, Steaua a primit o ofertă (2,5 mil euro) de la Pescara și pentru Toşca. (click pentru detalii)
- De ce pleacă Valentin Cojocaru și vine Stăncioiu? Răspunsul în video.
Steaua trebuie să pună la punct toate noile achiziţii și plecările la foc automat. Pe 1 septembrie este termenul limită pentru definitivarea listei UEFA pentru Europa League.
CSM Poli Iaşi consideră că are o șansă uriașă și poate profita de numeroasele absenţe din lotul Stelei. Poate să urce pe locul 4, dacă o va învinge pe Steaua, sau pe locul 5 în cazul în care vor obţine un punct. Alb-albaştrii din Copou au doar o înfrângere după 5 meciuri disputate. Fără gol marcat în ultimele patru meciuri oficiale din acest sezon, fotbaliştii ieşeni vor să pună punct acestei perioade de secetă chiar pe terenul vicecampioanei.
Dacă în condiţii normale Steaua este favorită certă, acum CSM Poli Iaşi crede că şanse reale să obţină cel puţin un egal pe Arena Națională. Iaşiul speră să poată profita din plin de această conjunctură favorabilă pentru a repeta măcar rezultatul din ultima confruntare directă, 1-1 pe terenul Stelei în ultima etapă a sezonului regulat trecut.
Florin Prunea, președinte Poli Iași, este încrezător: “Va fi un meci foarte greu, dar avem şansa noastră şi mergem să obţinem un rezultat bun. Pentru asta, trebuie neapărat să marcăm. Chiar dacă nu am dat gol în ultimele meciuri, sper să o facem miercuri”.
Optimist este şi antrenorul Nicolo Napoli, care mizează pe trei puncte: “Chiar dacă au mulţi jucători la echipele naţionale sau accidentaţi, steliştii nu vor avea probleme de efectiv. Au un lot valoros şi pot face lejer trei echipe. Noi vom încerca să facem un joc bun şi să câştigăm. Toate meciurile le abordăm pentru a obţine cele trei puncte, să vedem dacă vom reuşi”.
Napoli nu va conta pe atacantul Dan Roman în acest meci, accidentat. Dilema italianului este dacă va alinia la start acelaşi modul tactic ca în ultima deplasare, cea de la Chiajna (0-0), cu trei fundaşi centrali, ori va reveni la sistemul 4-2-3-1 mai des folosit în acest sezon.
- Echipa probabilă a CSMP Iași: Grahovac-Voicu, Frăsinescu, Mihalache, Ciucă, Ţigănaşu-Bőle, Mitić, V.-Gheorghe, Ştefănescu-A. Cristea. Scos din lot: Creţu.
Steaua are o partidă dificilă, dar și ocazia de a-și testa noile achiziții care vor înlocui piesele grele transferate (Stanciu și Chipciu) și pe cele despre care se zvonește că urmează să plece (Hamroun, Popa și Toșca). Adversarul nu este deloc ușor nici pentru o Steaua cu lotul complet. Poli a participat în Europa League în acest sezon, unde a fost eliminată greu de Hajduk Split cu 4-3 (2-2, 2-1) și este o formație incomodă, agresivă, capabilă să se apere organizat sub bagheta italianului Napoli.
Le urăm succes roș-albaștrilor!
X Ray