Steaua a plecat de pe Bega cu trei puncte după o victorie la limită, scor 1-0, adusă de noul decar Florin Tănase in minutul 8, după o fază creată de De Amorim care și-a trecut în cont un assist. După 8 etape la Steaua este o situație inedită. Nouă jucători au înscrìs cele 11 goluri ale Stelei în Liga 1. Tănase și Boldrin sunt golgheterii roș-albaștrilor cu câte două goluri.
Tănase a fost cel mai tăvălit și s-a ales cu contuzii la picioare. „Simt puțină durere la gleznă și am și o lovitură la genunchi, dar nu e nimic grav. Sper ca acesta să fie începutul pentru mine și să fiu într-o formă foarte bună. În unele momente nu mi-a plăcut cum am jucat azi, dar importantă e victoria. Și-a spus cuvântul oboseala din Turcia. Mai avem nevoie să devenim mai omogeni. Azi am jucat puțin diferit, fundașii laterali n-au mai intrat în centru”, a declarat decarul după meci.
Aproximativ 15.000 de spectatori au venit aseară pe „Dan Păltinișanu” să vadă Steaua, când media de spectatori înregistrată acasă de ASC Poli Timișoara mult sub 2.000.
- Ionuț Popa a comentat faptul că timișorenii au venit în număr mare la meci pentru roș-albaștri, dar nu vin și pentru Poli. După meci, „arădeanul” a glumit pe seama faptului că Timișoara a fost desemnată capitală culturală europeană pentru 2021: „Acești oameni care au venit să vadă Steaua au și ei un nivel de cultură ridicat”. Însă a uitat că „acești oameni” au băgat vreo 40.000 de euro în punga goală a clubului. Altfel chițăie după bani: „Ni s-au promis niște salarii, să vedem ce se va întâmpla”.
„Roş-albaştrii” au reuşit prima victorie la Timişoara după 7 ani, precedentul succes pe Bega fiind înregistrat pe 1 noiembrie 2009, FC Timişoara-Steaua 0-1.
Echipe de start:
- ACS Poli: Straton – Străuţ, Scutaru, Bocşan, Novak – Artean – Bărbuţ, Llorente, Croitoru, Doman – Pedro
- Steaua: Niţă – Jakolis, Moke, Toşca, Aganovic – Sulley (Bourceanu 49), Achim (Boldrin 49) – Popa, Fl. Tănase, De Amorim (Ov. Popescu 61) – Golubovic. Gabriel Enache, nu a fost inclus în lot fiind afectat psihic după incidentul din Turcia.
Cronica unui neutru
Prosport: „Liderul şi-a găsit lider. Steaua e pe primul loc după 1-0 la Timişoara prin golul lui Florin Tănase. Dinamo are 5 puncte în minus
Florin Tănase a câştigat meciul pentru Steaua ucigându-l. Paradoxal, golul rapid marcat de fotbalistul pentru care Hagi a încasat o avere a fost finalul oricărei demonstraţii de fotbal de pe ”Dan Păltinişanu”. Era doar minutul 8 atunci când recuperarea bună a lui De Amorim îl găsea pe Tănase liber, central, iar fotbalistul îl executa pe Straton fără speranţe pentru un Ionuţ Popa disperat de pe margine. După mai multe încercări ale gazdelor de a reveni în meci, jocul a intrat într-o zonă cenuşie în care fotbaliştii celor două echipe au aşteptat parcă trecerea minutelor întrecându-se în pase greşite, preluări ratate şi finalizări dezastruoase. La acest ultim capitol lider a fost Muniru, mijlocaş care a reuşit performanţa de a trimite la mulţi metri peste poartă în două rânduri, iar cel puţin o dată situaţia era de gol.
Joaca de-a ratările, cu Boldrin şi Popescu
Poate şi finalizările amuzante au contribuit la decizia lui Reghecampf de a-l scoate pe Muniru imediat după pauză. Şi nu singur, ci alături de Vlad Achim, pentru un nou cuplu de mijlocaşi format din Bourceanu şi Boldrin. Schimbarea a fost doar pe hârtie pentru că, în teren, nu s-a văzut nimic nou. Aceleaşi incursiuni nesigure pe benzi, aceleaşi centrări fără destinatar, cu excepţia momentelor în care Jakolis şi Popa au făcut schimb de posturi şi au putut centra cu precizie de pe dreapta. Totuşi, nici Boldrin şi nici Ovidiu Popescu nu au capabili să finalizeze.
Steaua câştigă fără să se întrebuinţeze prea mult şi, cu 20 de puncte după primele opt etape, conduce Liga 1 cu un avantaj de cinci puncte faţă de Dinamo, unicul adversar la titlu care pare să poată ţine ritmul.”
Concluzie
Când te joci cu lotul și lotul cu ocaziile, rezultă o țurcă pe iarbă și un morcov în dos până în minutul 93 în fața „lanternei”.
Video rezumat: ACS Poli Timișoara – Steaua
Cu succesul obținut astăzi, Steaua se distanțează la 5 puncte de ocupanta locului secund, Dinamo.
Felicitări pentru victorie, nu și pentru joc!
Forza Steaua!
X Ray
Avancronica Poli Timişoara – FC Steaua
Steliștii au zburat de la Ankara, unde au evoluat în meciul cu Osmanlispor, scor 0-2 în Liga Europa, direct la Timișoara, pentru meciul cu Poli. Partida dintre ASC Poli Timişoara – FC Steaua se va disputa pe stadionul Dan Păltinișanu, duminică, 18 septembrie, ora 20.00, contând pentru etapa a 8-a a Ligii 1.
Comisia Centrală de Arbitri a luat o decizie de-a dreptul scandaloasă și l-a desemnat pe Sebastian Colțescu să conducă meciul de la Timișoara. Astfel centralul din Craiova va arbitra pentru prima dată un meci al Stelei, după catastrofa istorică din sezonul trecut, 12 august 2015, de la meciul cu Astra, pierdut cu 0-2. La acea partidă, Colțescu și cei doi tușieri au anulat Stelei nu mai puțin trei goluri valabile. Vezi aici detalii. După acel meci, Steaua a cerut excluderea din arbitraj al lui Colțescu. În replică, la un an distanță, CCA l-a pus șeful brigăzii de arbitri tocmai la meciul Stelei de pe Bega. Curat murdar, coane Vassaras!
Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara, poreclit și „El Monumental”, este al doilea ca mărime din România și a fost construit în anul 1963, când avea 40,000 de locuri. În prezent are capacitatea de 32,972 de locuri (pe scaune). Stadionul poartă numele fotbalistului timișorean Dan Păltinișanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la FC Politehnica Timișoara.
De-a lungul timpului, confruntările dintre „studenţii” bănăţeni şi „roş-albaştrii” au oferit spectatorilor meciuri memorabile. Iată câteva „borne” oferite de lpf.ro:
- Prima întâlnire a avut loc pe 5 septembrie 1948, CS U Timișoara- Steaua 6-0, rezultat care a rămas în istoria bucureştenilor drept ultima înfrângere la șase goluri diferenţă suferită de aceştia în toate competiţiile. Deşi l-au avut în teren pe legendarul Gică Popescu I, iar pe bancă s-a aflat Colea Vâlcov, „roş-albaştrii” nu au putut opri iureşul gazdelor, o echipă care mai jucase doar două meciuri pe prima scenă. Petru Iovan, Andrei Rădulescu cu o dublă şi Raul Mazăre, ultimul cu o triplă în repriza a doua, au produs unul dintre cele mai ruşinoase rezultate înregistrate de „militari” în cei 69 de ani de existenţă.
- Din 1949 şi până în 1955, „roş-albaştrii” au legat 11 meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, opt victorii şi trei remize. Seria a fost oprită în iunie 1956, 2-1 la Bucureşti, după care a urmat un 5-0 la Timişoara, două reuşite purtând semnătura lui Ioan Ciosescu, cel mai bun marcator „all-time” din istoria bănăţenilor în Liga 1, cu 69 de goluri înscrise.
- În mai 1976, steliştii au plecat cu un punct din deplasare, scor 2-2, care le-a asigurat „roş-albaştrilor” un nou titlu, primul după opt ani. Doi ani mai târziu, pe 7 mai 1978, suporterii bănăţeni au asistat la una dintre cele mai nebune partide dintre Poli şi Steaua. La ora meciului, vizitatorii ocupau locul 1, în timp ce gazdele se poziţionau pe 2. Timişorenii lui Angelo Niculescu s-au impus cu 4-1 (Dembrovschi dublă, Nucă, Giuchici / Marcel Răducanu) şi au preluat şefia clasamentului, pe care aveau să o piardă până la final, chiar în detrimentul echipei antrenate de Emerich Jenei, mulţumindu-se în cele din urmă cu locul al treilea.
- În ediţia 1979-1980, Steaua a marcat 10 goluri în poarta adversarei, 3-1 la Timişoara şi 7-1 la Bucureşti, dar a pierdut finala Cupei României, după ce Viorel Vişan şi Dan Păltinişanu, în prelungiri, au întors rezultatul şi au adus ultimul trofeul din vitrina unei echipe din Banat.
- Din perioada anilor 80, cea în care timişorenii, alături de craioveni, au fost principalele forţe de rezistenţă anti-sistem, reţinem două partide, ambele câştigate de Steaua. Primul joc a avut loc pe 21 mai 1986, 1-0, gol Victor Piţurcă. Meciul a adunat 60.000 de spectatori în tribunele arenei bănăţene! În cel de-al doilea, din ultima etapă a stagiunii 1987-1988, golurile lui Lăcătuş şi Ungureanu au dus titlul în Ghencea, principalii pierzanţi fiind dinamoviştii lui Mircea Lucescu.
- Primăvara anului 1990 a adus o altă confruntare de poveste, Poli – Steaua 4-2, golul lui Timofte, cel care a stabilit scorul final, venind într-un moment în care bucureştenii antrenaţi de Anghel Iordănescu atacau în valuri poarta lui Almăşan. 25.000 de fani au salutat victoria elevilor lui Costică Rădulescu, una care s-a dovedit a fi decisivă în lupta pentru titlu dusă de cei doi granzi din Capitală.
- O nouă poveste s-a scris pe 9 aprilie 2004, Poli AEK – Steaua 1-8, scor care a consemnat cea mai severă înfrângere suferită de bănăţeni în Liga 1 pe teren propriu. După acel joc, steliştii au mai câştigat o singură dată la Timişoara, 1-0 în noiembrie 2009, gol înscris de Romeo Surdu.
De la revenirea Timişoarei pe prima scenă, din 2013, Poli şi Steaua s-au mai întâlnit de patru ori în campionat, de două ori au câştigat steliștii, un joc s-a încheiat cu victoria bănăţenilor, iar o partidă s-a terminat la egalitate. Pe lângă aceste jocuri, s-au mai duelat în Cupa Ligii Adeplast 2015-2016, Steaua – Poli 1-0, şi în Cupa României 2013-2014, Steaua – ACS Poli 2-0.
ASC Poli Timişoara
Retrogradată sportiv în sezonul trecut, ASC Poli Timişoara a revenit „pe nepusă masă” în Liga 1, când se pregătise deja cu resurse umane, material și spiritual pentru Liga a 2-a. Falimentul Rapidului i-a readus surprinzător pe timișoreni pe prima scenă, însă i-a prins complet nepregătiți pentru Liga 1 și cu o penalizare de -14 puncte. Asta și pentru că FRF a tergiversat decizia după tempou-ul tribunalui care judecă insolvența giuleștenilor, dar și pentru că, în opinia mea, i-a aplicat un regulament de depunctare pe care l-a abrogat din același sezon.
- „-14” sunt compuse din: „-8” pentru neîndeplinirea baremului de 15 puncte în Play out și „-6” financiar. Însă, din 26 August 2016, FRF a abrogat această prevedere din regulament, dar a păstrat depunctarea la ASC Poli!? Astfel, Poli este sancționată în 2016 (sezonul 2016-17) pentru ceva care nu mai există în regulament tot din 2016 și începând cu același sezon! (Deciziile Comitetului Executiv din 26 august 2016. Modificările pot fi accesate AICI ). Menținerea depunctării contrazice flagrant spiritul în virtutea căruia aceată sancțiune a fost eliminată din regulament. Am înțeles că la tot TAS se va rezolva, după „modelul românesc” brevetat de FRF.
Astfel, ASC Poli Timişoara a încropit la repezeală un lot de Liga 1 pe care l-a tot completat pe parcurs. Abia acum, inainte de meciul cu Steaua, și-a prezentat lotul deși au trecut deja 7 etape! Tot „made in Romanie”.
După ce au pierdut primele jocuri de acasă, 1-3 cu Pandurii şi 0-5 cu FC Botoşani, bănăţenii au făcut două meciuri foarte bune pe teren propriu, 3-2 cu CS U Craiova şi 1-1 cu CFR, rezultate care au dat încredere jucătorilor lui Ionuţ Popa. Până etapa trecută…
Învins cu 4-1 în meciul cu FC Voluntari, Ionuț Popa a fost extrem de ironic la adresa jucătorilor săi când a fost întrebat de meciul cu Steaua:„Îi batem, îi batem sigur pe Steaua, ce să mai… trebuie să îi batem pe Steaua, îi batem și gata, terminăm fotbalul. Îi batem, poate la table! Ce să zic, cu Steaua, daca jucăm așa, ne dau 20. Dacă facem greșelile astea ne dau 20-25”. Însă la rece s-a repliat: „Trebuie să batem pe Steaua. Dacă vor să revină ca jucători în fața mea”, a trasat antrenorul echipei ACS Poli Timișoara obiectivul partidei de duminică.
În partida FC Voluntari, Ionuț Popa a folosit următoarea echipă: Curileac – Străuţ, Şeroni, Scutaru, Novak – Artean, Llorente – Doman, Croitoru, I. Roşu – Popovici (Henrique 66′). Nemulțumit de unii jucători, fără să nominalizeze, antrenorul bănățenilor a amenințat cu schimbări. Însă ACS Poli se confruntă şi cu o grămadă de indisponibilităţi în lot: Cânu, Vădrariu, Poparadu, Sorescu şi Vraciu sunt accidentaţi, iar Şeroni suspendat.
- ACS Poli Timişoara are cea mai slabă apărare din Liga 1.
- Bănăţenii au primit 11 goluri în cele 4 meciuri jucate acasă.
- Timişorenii au o singură victorie în 7 etape.
Deși pare ciuca bătăilor, Poli dispune de jucători cu mare experiență și multe meciuri în Liga 1. Ca și Steaua, suferă din cauza neomogenității, dar și al programului de pregătire incomplet. Este greu de ghicit ce schimbări va face Popa, dar mă hazardez cu un prim 11.
- Echipa probabilă Poli Timișoara: Curileac- Străuţ, Scutaru, Bocşan, Novak – Artean, Llorente – Bărbuţ, Croitoru, I. Roşu – Al. Popovici
FC Steaua București
Steaua are la dispoziție lotul deplasat la Ankara. Însă pe lângă accidentații Pintilii, Filip și Moncilovic va lipsi și Gabi Tamaș, care l-a faultat pe Alibec în minutul 90+6 al meciului cu Astra, iar Marius Avram i-a arătat cartonașul galben. Cu acel avertisment încasat, Tamaș a ajuns la cota patru și nu va putea juca cu ACS Poli Timișoara.
Mai mult, a apărut și cazul Enache, sancționat de club pentru gestul iresponsabil de pe Osmanli Stadi. Seria sa de evoluții slabe a culminat cu meciul cu Osmanlispor, în care a fost eliminat, facilitând înfrângerea. Venit la Steaua, Enache a fost reprofilat ca fundaș dreapta, însă nu a avut evoluțiile dorite, fiind de multe ori veriga slabă.
- Gigi Becali a dezvăluit vineri cum s-a făcut transferul lui Enache la Steaua.„Reghe m-a tot bătut la cap să îl transfer pe Gabi Enache în iarnă, Am spus că sunt de acord doar dacă îl pune fundaș dreapta. Reghe a fost de acord și l-am transferat”, a spus Becali la DigiSport. Mai mult ca sigur nu voia să-l țină pe bancă rezerva „motoretei”, pentru că Popa era greu de scos din primul 11. De aici și titularizarea forțată a lui Enache pe postul de fundaș dreapta, rămas complet descoperit după plecarea lui Varela și rezilierea contractelor cu Papp și Râpă. Din păcate, și ultimul venit, Jakolis, are aceeași soartă ca Enache pentru tiťular în postul de mijlocaș dreapta. De aceea nu este exclus să-l vedem pe Jakolis și fundaș dreapta.
Eșecul de la Ankara, l-a enervat pe Reghecampf: ”Trebuie să demonstrați că meritați să jucați la Steaua!” a fost mesajul pe care l-a transmis fotbaliștilor. ”Să știți că moralul nu le este afectat în urma înfrângerii cu Osmanli, dar mă aștept ca jucătorii să demonstereze că merită să joace la Steaua, printr-o victorie cu Timișoara”, a spus tehnicianul la conferința de presă, de dinaintea meciului de la Timișoara.
Pare că Enache nu riscă să piardă locul de titular. ”Este jucător foarte important pentru noi! Se poate regăsi printre titulari la meciul cu ACS Poli”, a precizat Reghe. Însă eu nu cred că îl va folosi duminică. Scandalul și criticile meritate l-au afectat psihic. O nouă gafă practic l-ar termina. Dar nu este imposibil.
După înfrângerea de la Ankara, Gigi Becali s-a arătat public nemulțumit de tactica folosită de Reghe. ”Asta (N.R.-Osmanlispor) nu e echipă care să ne poată bate pe noi. S-a întâmplat pentru că aşa s-a întâmplat. În primul rând, a greşit Reghe. Dacă el a greşit nu am bătut. El a jucat cu cinci jucători în apărare. El a crezut că joacă 3-4-3, dar a jucat 5-1-3-1… Îl iubesc şi ţin la el, numai că el a greşit şi îmi spun opinia. Nu o să ajung acum să nu-mi spun opinia că se supără cineva.
Noi am jucat cu cinci pe fund. Când joci ce a jucat el, tot timpul trei jucători nu participă la joc. Fundaşii ăia centrali nu participă. Când joci cu patru nu participă doi, dar ai opt în plus. Noi nu aveam centru de greutate, nu aveam dirijor, nu aveam coloană vertebrală. Era doar Bourceanu, dar era singur. De Amorim mi-a plăcut cum s-a bătut, Boldrin la fel nu a a avut cine să-l susțină, la fel și Adi Popa, care era susținut doar de Bourceanu.
Și dacă nu era eliminat Enache, oricum nu câștigam, se termina 0-0. În prima repriză ei nu puteau să ia mingea, care era mai mult la noi. Dar noi am jucat fără coloană.
Distribuția m-a nemulțumit. Dacă juca cu Aganovic mijlocaș central nu era nicio problemă. Dar spune-i lui Aganovic să stea în centru, ca să am coloana, că dacă am coloana ruptă nu pot să joc fotbal. Dacă juca cu Aganovic și Bourceanu era bine și pe stânga așa cum a făcut până la urmă. Moke și cu Tamaș fundași centrali, Enache, dreapta, Toșca, stânga”, și-a spus Becali opinia-reproș la emisiunea ”Digi Sport Matinal”.
Vineri, stârnit de presă, Reghecampf a răspuns printr-o fandare:„Față în față nu am purtat nicio discuție cu Gigi Becali, ci doar prin intermediul mass-media. Însă, accept tot ce a spus Gigi Becali despre echipă, pentru că acestea sunt critici constructive. Gigi are dreptul să spună tot ce dorește, pentru că este patron. Dacă mai este ceva, după meciul cu ACS Timișoara ne vom întâlni față în față și vom discuta”.
Eu sunt convins că Reghe știa prea bine ce a declarat Becali, dar a procedat cu diplomație, fiind în culpă cu tactica, dar și Becali cu impunerea lui Enache și Tănase. Unul exagerează cu experimentările novatoare pe jucători neomogeni, altul cu marketingul precoce într-un moment în care cei vizați sunt departe de a fi „o marfă de export” pe termen scurt. Tănase abia a venit! Până și Stanciu a frecat banca la Steaua de i-au sărit capacele până a ajuns să erupă, cum singur recunoaște la Dolcesport: „Cred că orice jucător are nevoie de un timp de integrare, și eu am avut nevoie. Cred că toți sunt jucători foarte buni, cu calitate, iar în timp vom vedea dacă cei de acolo au făcut transferurile potrivite sau nu”.
- Steaua are cea mai bună apărare din Liga 1, primind 3 goluri în 7 etape.
- „Roş-albaştrii” au bilanţ maxim în cele 3 deplasări din acest sezon.
- De la revenirea bănățenilor în Liga 1, din 2013, steliştii nu au câştigat şi nu au marcat niciodată la Timișoara. Incredibil, dar adevărat!
Lotul deplasat de Steaua în Turcia și aflat acum la Timișoara.
Portari: Fl. Niță, Stăncioiu
Fundași: Enache, Tamas, Toșca, Mitrea, Simion.
Mijlocași: Adi Popa, Jakolis, Moke, Bourceanu, Muniru, De Amorim, Boldrin, Aganovic, Achim, Ovidiu Popescu.
Atacanți: Golubovic, Fl. Tănase, Tudorie. Dennis Man (18 ani), care nu e pe lista UEFA, a făcut totuși deplasarea în Turcia.
Notă: Este de neînțeles de ce l-a mai adus în vară pe Dan Popescu fundaș stânga, dacă la meciuri importante din Europa și Liga 1 îl trimite în Liga a 3-a la Steaua II și atunci când Momcilovic este accidentat. Încredibil! Sâmbătă, pus căpitan la Steaua II în înfrângerea de la Alexandria cu FCM, scor 0-1, Popescu a făcut echipă cu Enceanu, Vâlceanu, Onțel, Mihalcea, dar și cu Alex Iordănescu, fiul fostului selecționer. „Speranțele” Stelei au luat gol în minutul 85 de la un fundaș venit din Liga a 4-a, Ionuţ Dragu (19 ani). Să iei bătaie în Liga a 3-a cu o linie de atac în care au evoluat rezervele echipei mari și cu Popescu în apărare, e un semn că treaba scârțâie rău și la echipa mică. E posibil să fie și o eclipsă de „vedetism” la unii, ceea ce ar fi și mai grav.
- Echipa probabilă Steaua (raportată la adversar, timpul scurs de joi și fără a cunoaște detalii despre starea jucătorilor): Fl. Niță – Aganovic, Moke, Toșca, Mitrea – Achim/Ov. Popescu, Bourceanu – Jakolis, Boldrin, Fl. Tănase – Dennis Man/Tudorie.
O partidă dificilă între două rănite în ultimele partide disputate. Deși au obiective finale diametral opuse, ambele echipe vor cele trei puncte puse în joc duminică pe stadionul „Dan Păltinișanu”.
Le urăm succes roș-albaștrilor!
X Ray