Steaua le-a dat cu tabela în cap oltenilor guralivi și a fost campioană până în minutul 63, când Larie îi face cadou un 11m lui Hagi. Ironia sorții, excomunicatul Iancu a trimis (provizoriu) titlul în vitrina Viitorului. Exact ca în 7 mai 2008, „finala” U Cluj-CFR, scor 0-1, când Steaua a pierdut titlul tot după în penalty „comis”, tot în minutul 63!!!
- Faza de la Viitorul – CFR
Meciul și suporterii
În fața a aproximativ 30.000 de suporteri steliști, Alibec&Co. au șters pe jos cu cea mai tare formulă olteană folosită de Mulțescu. Alegând după doi iepuri, să bată Steaua și pe Voluntari în Cupă, conducerea Clonei din Bănie va lua ceea ce merită.
Admirabili suporterii steliști. Cei aproximativ 30.000 de roș-albaștri au realizat pe Arena Națională o atmosferă de Champions League!
Meciul nu are istoric. Steaua a pus clona cu botul pe labe în minutul 18 (Alibec), ca apoi în minutele 41 (Alibec) și 43 (Jakolis) să dea lovitura „fatality” din Mortal Kombat. Imediat după pauză puteau duce scorul la 4-0 , dar Tănase și-a trecut în CV o altă ratare uriașă de unde și un începător marca. După golul de la Ovidiu steliști au redus elanul. O victorie dulce-tristă!
- FC Steaua: Niţă – Enache, Bălaşa, Moke, Momcilovici – Boldrin, Pintilii (Achim ’69) – Jakolis, Tănase, De Amorim (Ov. Popescu ’52) – Alibec (Gnohere ’75). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf
- CSU Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Barthe (Jazvici ’12, Burlacu ’72), Briceag – Mateiu, Screciu, Zlatinski – Băluţă, A. Ivan, Bancu (Gustavo ’82). Antrenor: Gheorghe Mulţescu
- Cartonaşe galbene: Jakolis ’48, Bălaşa ’61, Ov. Popescu ’77 / Bancu ’23, Dimitrov ’39, Jazvici ’59
- Arbitri: Horaţiu Feşnic – Ovidiu Artene, Vladimir Urzică – Marcel Bîrsan
Clasamentul final (provizoriu)
Becali e convins ca victoria finala ii va apartine la TAS. Până atunci Romania are două campioane in Liga 1, mai ales că FRF omologheaza rezultatele!
„Scrie in regulament negru pe alb, clar ca lumina zilei. Dupa ce se termina meciurile din campionat se iau meciurile directe, nu scrie de play-off, de play-out. Se iau meciurile directe, sunt 4 meciuri directe. Daca batem diseara, ne bucuram pentru campionat. Da, pai asa scrie la regulament! Se face hartie la TAS ca Liga a zis ca va da titlul Viitorului. In primul rand, nu Liga hotaraste.
Federatia omologheaza rezultatele. Pe mine nu ma intereseaza cui da Liga, ce face Federatia. Eu citesc regulamentul. Dupa aia, e normal sa-ti cauti dreptatea, nu? Eu sunt de acord si cu un meci de baraj, dar la regulament nu scrie asa ceva. E foarte bine facut, se intelege foarte clar! Meciurile DIRECTE! Regulamentul e foarte clar, nu e nimic ambiguu, interpretabil, e foarte clar. Eu vreau sa se respecte regulamentul asa cum scrie si cu asta basta! Daca nu se respecta, mergem mai departe”, a spus Becali pentru Sport.ro.
Într-o intervenție Răzvan Burleanu a declarat azi: „În primul rând nu ne putem exprima. Avem o ligă profesionistă de fotbal care vă poate răspunde acestei întrebări. Ei sunt organizatorii. Scuze. Am vrut să spun Liga Profesionistă, dar nu de fotbal. Extistă posibilitatea să se decidă campioana la TAS. Cred că oricare dintre echipe, atât timp cât va decide acest lucru, va merge la TAS”.
“Nu vreau să mă cert cu nimeni. Eu îmi apăr familia mea, ei pe a lor. Important e că am câștigat. În opinia mea, noi suntem campioni, așa scrie regulamentul! Nu vreau să am nicio polemică cu Hagi, nu mă cert nici pe 200 de campionate cu el, numai că dreptatea trebuie făcută și regulamentele respectate. Dacă TAS-ul le dă dreptate, o să-i strâng mâna lui Hagi și o să-l felicit. Oricum merită felicitat, e o minune că s-a bătut cu Steaua până în ultima etapă. Noi nu cedăm, mergem la TAS. Noi o să fim campioni, o să vedeți!”, e sigur Becali.
„Dar demersurile ar putea fi destul de anevoioase.
- Pentru ca steliștii să poată contesta ceva oficial, e nevoie de o întrunire a Comitetului Executiv al FRF, să valideze rezultatele și clasamentul Ligii 1.
- Anul trecut, acest lucru s-a întâmplat la finalul play-out-ului, care acum se termină tocmai pe 4 iunie!
- Dar lucrurile ar putea fi urgentate de LPF (doar dacă oficialii Ligii vor vrea asta). Ei ar trebui să trimită la Federație numele echipelor calificate în cupele europene, în ordinea clasamentului agreat de LPF, pentru a fi transmise mai departe la UEFA. Abia în acel moment, FCSB ar avea un suport regulamentar pentru a face o contestație.
- Ar urma judecata la forurile interne: mai întâi Camera Natională pentru Soluționarea Litigiilor, apoi Comisia de Apel.
- Și abia după aceea se poate merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane (pentru că steliștii sunt convinși că nu vor primi câștig de cauză la comisiile ghidonate de LPF și FRF).
O asemenea procedură, cu 3 comisii implicate, nu poate dura mai puțin de două luni”, scrie GSP.
Dincolo de orice, Viitorul nu merita acest titlu. S-a ajuns aici pentru ca Steaua i-a facut cadou un punct in partida directă. Viitorul, ca și Urziceni și Otelul, este în top dintr-o conjunctura din arbitraje, „meciuri amicale” și noroc. Urziceni a suflat titlul Timișoarei și câinilor, iar Oțelul l-a „subtilizat” de la FC Vaslui.
La final, până și Hagi a recunoscut în flash interviu că a avut noroc cu Steaua și azi cu CFR. Regele spune că titlul l-a luat numai pentru că „s-au aliniat planetele și am avut șansă”.
Vom trăi și vom vedea cum e va încheia regulamentar acest campionat.
Felicitări băieților pentru victorie! Ei sunt campionii noștri.
Forza Steaua!
X Ray
Avancronică FC Steaua – CS U Craiova
Cea mai disputată ediție a Ligii 1 din ultimii 39 de ani își va afla sâmbătă seara campioana. FC Viitorul Constanța, FC Steaua și FC Dinamo se pregătesc să preia laurii de la Astra Giurgiu, câștigătoarea din sezonul trecut.
Premierea campioanei ediției 2016-2017
Liga Profesionistă de Fotbal a pregătit în detaliu festivitatea de premiere a campioanei ediției 2016-2017 a Ligii 1 Orange.
Astfel, pe toate cele trei stadioane pe care se vor disputa meciurile decisive sunt pregătite câte un trofeu, medaliile și tricourile galbene (FOTO) pentru campioni.
- În cazul în care FC Viitorul va fi campioană, primarul Constanței, Decebal Făgădău și Marius Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, vor înmâna trofeul pe stadionul ”Central” din Ovidiu, alături de reprezentanții LPF.
- În cazul în care FCSB va triumfa, Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla, va fi cel care va da cupa jucătorilor antrenați de Laurențiu Reghecampf.
- Nu în ultimul rând, pe stadionul Dinamo, legendarul fotbalist și actualul conducător al ”alb-roșilor”, Adrian Mutu va fi pregătit să conducă festivitatea de premiere.
De altfel, Liga Profesionistă de Fotbal va organiza ceremonia de premiere prin reprezentanții săi special desemnați pe cele trei stadioane.
- Astfel, pe stadionul ”Central”din Ovidiu, vor fi prezenți vicepreședintele LPF Robert Pongracz și directorul de Imagine și Comunicare, Marius Mitran.
- Pe ”Arena Națională”vor fi directorul Economic Ionuț Calancia și directorul Departamentului competiții, Eduard Alexandru.
- Pe stadionul ”Dinamo”, Liga Profesionistă va fi reprezentată de secretarul general al LPF, Justin Ștefan și de Mircea Călin.
Pe această cale, Liga Profesionistă de Fotbal mulțumește Federației Române de Fotbal pentru dorința exprimată de a fi prezentă, prin reprezentanții săi, pe cele trei stadioane și îi asigură pe aceștia că va întreprinde toate demersurile ca numele lor să fie făcute cunoscute spectatorilor prin stația de amplificare a fiecărei arene.
Precizări făcute azi de LPF cu privire la criteriile de stabilire a clasamentului
Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: ”Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înțelege acel sistem ”în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur)”.
Termenul ”campionat”, folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur și a unui singur meci retur între două echipe și, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiției. În cazul formatului actual al ”Ligii I Orange”, noțiunea de ”campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei ”toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competițională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un ”campionat” în sensul definiției de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiției (un alt ”campionat” în accepțiunea art. 8 lit. a) din regulament).
Așadar, în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu și o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular.
De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiții. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al ”Ligii I Orange”.
În susținerea poziției oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim și jurisprudența Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincție clară între campionatul sezonului regular și faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiției sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.
Iată că aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate și aplicate de toți membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranța că echipele implicate în bătălia pentru titlu își vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal și nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor și al suporterilor.”, precizeaza lpf intr-un comunicat oficial postat pe lpf.ro
Reacțìa LPF este ca urmare a unei „bombe” detonate de Becali aseară la Digi Sport. Gigi Becali susţine că Steaua va fi campioană în cazul în care va termina la egalitate de puncte cu Viitorul. Becali se bazează pe două articole din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) publicat de FRF.
[fbvideo link=”https://www.facebook.com/SteauaRosAlbastra1947/videos/1775824009099758/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]
- Ce a scris LPF cand s-a lansat competitia cu play off si play out.
- Ce scrie in ROAF
Notă: În drept este principiul “Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus “– dacă legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem. Daca nu scrie expres în regulament de ”rezultatele din play off”, ci zice generic ”rezultatele în campionat”, atunci se poate interpreta și „toate meciurile”.
În play off nu e alt campionat. Atat timp cât clasamentul play-off nu a pornit de la zero, nu poti sa iei in considerare doar rezultatele din play-off. Golaverajul pleaca de la zero, dar punctele nu si culmea conteaza punctele obtinute cu echipe retrogradate. Oricum, îi durea mâna pe cei de la LPF și FRF să scrie clar în ROAF, că tot au scris cu roșu? Nu să vină acum cu filozofii de interpretare juridică a cuvântului „campionat”. Scria pur și simplu simplu „play off” și punct!
Să sperăm că nu se va ajunge la departajare pe criterii, altele decât punctajul, iar campioana se va decide pe teren, nu la TAS. Oricare ar fi ea.
Partida FC Steaua – CS U Craiova, se dispută sâmbătă, 13 mai, ora 20.00, pe Arena Nțională
Palmaresul Steaua vs CS U Craiova conform LPF
De la revenirea fotbalului craiovean pe prima scenă, cele două echipe s-au mai întâlnit de șapte ori în Liga 1 Orange, de șase ori s-au impus bucureştenii, iar un joc s-a terminat la egalitate.
- Prima dispută a avut loc pe 2 august 2014, FCSB – CS U Craiova 3-1. Adi Popa a deschis scorul, apoi Sânmărtean a stabilit rezultatul pauzei, direct din lovitură liberă. În partea secundă, Varela (minutul 90+3) şi Andrei Ivan (min 90+4, aflat la întâia sa reuşită în campionat) au completat lista marcatorilor.
- Singurul punct scos de olteni în cele șapte jocuri s-a consemnat pe 1 martie 2015, 0-0 pe arena de lângă parcul Romanescu din Craiova.
- Roș-albaștrii au câştigat şi ambele jocuri din stagiunea precedentă, 2-1 în Bănie (Nicolae Stanciu, Gregory Tade / Bogdan Vătăjelu) şi 2-0 pe teren propriu (Paul Papp, Gregory Tade).
- De asemenea, disputele din sezonul regulat 2016-2017 s-au terminat cu acelaşi scor, 2-1 pentru FCSB.
- Cea mai recentă confruntare: 9 aprilie 2017, CS U Craiova – FCSB 0-1, marcator Gnohere.
- Ultima oară când o echipă din Craiova (nu CSU) s-a bucurat de un succes în Liga 1 Orange în faţa rivalilor s-a consemnat pe 1 septembrie 2002, FC U Craiova – FCSB 3-1 (dublă Verdeş, Sava / Claudiu Răducanu). Au urmat cinci remize şi 17 victorii pentru bucureşteni, printre cele 17 succese din campionat numărându-se şi cel din 29 august 2004, FCSB – FC U Craiova 5-0, rezultat care a consemnat cea mai mare diferenţă de scor din disputele directe.
- FCSB este neînvinsă pe teren propriu în confruntările cu o reprezentantă a Craiovei din 29 noiembrie 1989, când Universitatea a câştigat în Ghencea cu 2-1 (marcatori Gabi Balint / Ştefan Stoica, Dănuţ Bica; antrenori Anghel Iordănescu / Sorin Cârţu).
- Laurenţiu Reghecampf vs Gigi Mulţescu în Liga 1 Orange: cinci jocuri – cinci victorii Reghecampf.
- Gigi Mulţescu vs FCSB în Liga 1 orange: 20 jocuri – trei victorii – trei remize – 14 înfrângeri
- Mediile de vârstă ale celor două loturi: FCSB – 25 ani şi 5 luni. CS U Craiova – 24 ani şi 11 luni.
Le urăm succes roș-albaștrilor! Suntem alături de ei indiferent de rezultat și soarta acestui campionat! Pentru noi Steaua este campioana morală în acest sezon și este mereu campioana inimilor noastre!
X Ray