Leșinații lui Reghe rămân în cursa pentru titlu.
„Câinele” roș-albastru lovește din nou!
FC Steaua a câștigat cu 1-0 pe terenul Astrei și teoretic rămâne în cursa pentru titlu. Campioana acestei ediții se va decide în ultima etapă. Viitorul are prima șansă, iar cu o victorie în fața CFR-ului va termina campionatul pe primul loc indiferent de rezultatele obținute de Steaua și Dinamo.
- Laurenţiu Reghecampf, suspendat, a urmărit meciul din tribună. Echipa a fost condusă de pe bancă de secundul Anton Petrea.
- În dreptul sectorului de tribună rezervat fanilor steliști, a fost afişat un banner cu mesajul: „31 de ani de glorie şi onoare, Nostradamus se înşală, Steaua nu moare”, cu trimitere la coregrafia suporterilor dinamovişti de la derbiul de pe Arena Naţională (chipul lui Nostradamus şi mesajul „Din dorinţa unora care nu au înţeles fenomenul fotbal, Steaua va dispărea”).
Pe locul 3 în clasament, FC Steaua era condamnată la victorie în fața Astrei pentru a nu ieși din lupta la titlu sau locul 2. În Liga 1 Steaua nu mai învinsese pe Astra în deplasare de 5 ani, din 2012, scor 4-3. Șumudică a aliniat cea mai bună formulă, cu excepția lui Junior Morais care a refuzat să joace pentru a nu se da naștere la interpretări.
O partidă în care giurgiuvenii au jucat de parcă aveau titlul pe masă. Declarația lui Ioniță de la final este elocventă (vezi mai jos). Gnohere și Bălașa au părăsit mai devreme terenul accidentați. Pleașcă a terminat meciul într-un picior, iar Boldrin a fost tăvălitul meciului dar și cel mai bun stelist, alăuri de Jakoliš.
Roș-albaștrii au avut un start de partidă perfect. Gnohere a deschis scorul cu latul, după o acțiune superbă purtată de Boldrin și Alibec (’12). După gol, Steaua a cedat initiativa, dar a revenit spre final și putea să-și dubleze avantajul înainte de pauză, însă Lung a parat execuția lui Momcilović, aflat într-o poziție ideală de a marca (’39). Nici Jakolis nu a fost mai norocos, trimițând peste de la doar câțiva metri (’52).
Sub adăpostul avantajului din prima repriză, FC Steaua a bătut în retragere, iar tactica era să-i coste pe elevii lui Reghe. Ioniță și Florea au fost aproape de gol, la aceeași fază, dar Niță a fost providențial (’62). Nici roș-albaștrii, cu toată aparența de leșinați, nu au încetat să caute pe contră lovitura decisivă. Ultimul, Muniru, putea încheia socotelile dintr-o pozíție ideală, însă Silviu Lung a respins miraculos (’89). Nu a contat. S-a terminat 0-1, rezultat care o menține pe Steaua în poziția de a spera în minuni. Paradoxal este o victorie care merită uitată.
Caseta tehnică
- Astra Giurgiu: Silviu Lung – Oros (Boubacar ’57), Fabricio, Săpunaru, Nicoară (Belu ’82) – Al. Stan, Takayuki, Al. Ioniţă – Budescu – Buş, D. Niculae (Florea ’56). Antrenor: Marius Şumudică.
- FC Steaua: Niţă – Pleaşcă, Bălaşa (Tamaş ’77), Moke, Momcilovici – Popescu (Achim ’56), Boldrin – Jakolis, Alibec, Tănase – Gnohere (Muniru ’46). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
- Cartonaşe galbene: Nicoară ’43, Fabricio ’74, Florea ’76, Buş ’82 / Ov. Popescu ‘9, Bălaşa ’69, Jakolis ’73, Tamaş ’80, Niţă ’86, Pleaşcă ’90+4
- Golul lui Gnohere
Declarația serii
Ce spune un ultras câine: „Ar trebui ca aceste doua etape sa servească drept exemplu de ASA NU tuturor campionatelor lumii. Începând cu Burkina Faso și terminând cu Canada. Pur și simplu s-au jucat degeaba. Ciobanul are dreptate: csu ar trebui retrogradata. Nu se poate asa ceva! Sa apari tu Multescu și sa spui ca îți odihnești fotbaliștii pentru meciul de peste 10 zile, este, fără îndoială, o desconsiderare a competiției. Cu părere de rău, dar nea Gigi (n.r- Mulțescu) s-a transformat într-un obedient.
P.S. Ioniță plange în direct la TV. Toată stima pentru acest băiat.”
Am citat câinele pentru a se vedea că nu doar noi vedem mizeria facută de conducerea CS U Craiova.
Alex Ioniță, în lacrimi, și-a exprimat regretul pentru înfrângerea cu marea sa rivală, acesta găsindu-și cu greu cuvintele la interviul de la final: „Îmi vine să plâng, am ghinion peste tot pe unde merg. Dacă mi-am dorit cel mai mult ceva în viață, a fost să nu ia Steaua titlul.
Noi trebuia să îi împiedicăm și să facem un culoar cât mai ușor Viitorului. Mereu a fost o dezamăgire s-o văd pe Steaua campionă. Mi-aș fi dorit să dau cinci ani din viață, doar s-o fi încurcat pe Steaua. Îmi pare rău că nu am reușit să-i încurcăm.
Nu ma intereseaza sa ajung la cea mai buna echipa din Romania (n.r.-FCSB) pentru ca ei sunt din pacate … „
Deci e limpede ce obiectiv aveau trasat. Nu să câștige, ci să impiedice Steaua!
Notă: Legat de meciul de la Pitești, dintre CS U și Viitorul, Alibec nu a dorit să comenteze prea multe, dar e convins că alta va fi echipa oltenilor pe ”Arena Națională”, sâmbăta viitoare. ”Au jucat mulți copii, era normal să nu le pună niciun fel de probleme. Am înțeles că au odihnit jucători pentru Cupă, nu mai aveau nicio șansă la campionat și cred că d-aia au amenajat. Sunt convins că în meciul cu noi vor băga cea mai bună echipă”.
Felicitări pentru victorie și reproșuri „fără număr” pentru joc!
X Ray
Avancronica Astra Giurgiu – FC Steaua
Se pare că n-a fost anul Stelei nici ăsta, iar Reghe e pe cale să dea al doilea rateu consecutiv pe final. Acum nici locul 2 nu mai e sigur! Astra este ieșită din carți la podium, iar Steaua s-a scos singura din carțile de la titlu. Dacă sezonul trecut Astra îi sufla Stelei titlul după un 2-0 pe aceeași arenă, acum trupa lui Șumudică o poate scoate pe Steaua și de pe locul 2, în favoarea lui Dinamo.
Așadar titlul s-a dus și anul ăsta, „ca țiganul la mal”, tot cu neamțul readus cu surle și trâmbițe la Steaua ca un colac de salvare, nu ca un scufundător al corabiei la malul play off-ului. Istoria s-a scris cu Viitorul: 20 de ocazii mari, 2 bare, două penalty-uri nedate, iar scorul fina pe tabelă arăta 1-1. Cu Dinamo a fost bomboana pe colivă: cadou 2 penaltiuri, ultimul in minutul 94, și înfrângere de adio titlu cu 2-1.
Când puștii lui Hagi ajung o singură dată la poartă și îți dă gol… când câinii ajung de două ori la poartă si marchează din 2 penalty-uri discutabile, dar acoperite… când în primele minute Dielna il faulteaza dur pe Alibec, de galben fiecare fault si nu vede macar un cartonas galben… când nu primesti penalty-uri, clare, in meciul cu Viitorul, dar primesti 2 goluri decisive din niste penalty-uri interpretabile… când ratezi cu seninatate o multitudine de ocazii mari în partide cruciale și pierzi titlul ca un fraier, înseamnă că îți meriți soarta!
Viitorul și Dinamo zburdă lejer pe o pârtie făcută, „amenajată”. Pe Steaua o așteaptă două hopuri foarte grele cu Astra și CSU Craiova. Caprele play off-ului (mai nou și CFR-ul lui Miriuță) se vor transforma, cu ambiție nemăsurată, în „redute anti-roș-albastre”, pentru că și un egal o va împiedica Steaua, nu doar la titlu, ci și la poziția de vicecampioană. Știu toți că pe atac pozițional, Steaua are o mare problemă în a marca, indiferent de echipă.
Evident, dacă Steaua bătea Viitorul și scotea măcar egal cu Dinamo, nu mai pierdea titlul nici dacă echipele lui Hagi și Contra întâlneau în ultimele etape și capra neagră din vârful Omu! Dacă! Dar ăsta e fotbalul! “Soarta noastră fuse crudă astă dată”! Mai exact: „și de astă dată”.
Parafrazând din Mama lui Ștefan cel Mare: „Eu sunt, roș-albastre, Steaua ta dorită; Eu, şi de la play off mă întorc rănită. Soarta noastră fuse crudă astă dată: speranța la titlul fuse sfărămată.” Pam-pam!
Palmaresul Astra vs Steaua conform LPF
Giurgiuvenii sunt fără victorie în precedentele patru meciuri jucate pe teren propriu în campionat, interval în care au reuşit doar o remiză, 0-0 cu CSU, în chiar prima etapă din play-off.
- Astra vs FCSB în Liga 1: 29 jocuri – 10 victorii Astra – 6 remize – 13 victorii FCSB;
- Palmares cu Astra gazdă: 14 jocuri – 8 victorii Astra – 4 remize – 2 victorii FCSB.
- Primul meci a avut loc pe 5 decembrie 1998, FCSB – Astra 1-0, gol Eugen Trică. În returul campionatului 1998-1999, s-a consemnat întâia remiză, 1-1 la Ploieşti.
- Prima victorie a Astrei a venit pe 5 aprilie 2000: Astra – FCSB 1-0, gol Florin Pogăcean. Pe băncile celor două echipe s-au aflat Costică Ştefănescu, respectiv Victor Piţurcă.
- În ediția 2000-2001, sezon la finalul căruia Victor Piţurcă a câştigat singurul său titlu din carieră ca antrenor, Astra a fost echipa care a învins-o pe actuala FCSB în ambele partide, 3-1 în Bucureşti şi 3-0 la Ploieşti.
- Cele mai multe goluri s-au consemnat pe 28 iulie 2012: Astra – FCSB 3-4 (antrenori Bogdan Stelea / Laurenţiu Reghecampf). A fost şi ultimul succes bifat de bucureşteni pe terenul Astrei, meciul jucându-se pe arena din Ploieşti.
- Două remize albe s-au înregistrat de-a lungul timpului, dintre care una singură pe terenul „astralilor” (12.04.2015).
- În stagiunea precedentă, Astra a câştigat ambele meciuri din sezonul regulat, 2-0 acasă şi 1-0 în deplasare. În play-off, bucureştenii s-au impus pe teren propriu cu 2-0, acelaşi scor înregistrându-se şi la Giurgiu, dar pentru elevii lui Marius Şumudică.
- Cele două confruntări din sezonul regulat 2016-2017 s-au terminat de fiecare dată cu 1-0 pentru gazde (Boldrin a marcat pentru FCSB pe „Arena Naţională” / Budescu a înscris pentru victoria Astrei de la Giurgiu).
- Cea mai recentă dispută: 6 aprilie 2017, FCSB – Astra 3-0. A fost un recital Denis Alibec, fotbalist care, în doar 37 de minute, a marcat de două ori şi a oferit o pasă decisivă lui Florin Tănase.
- Marius Şumudică vs Laurenţiu Reghecampf în Liga 1: 8 jocuri – 4 victorii Şumudică – o remiză – 3 victorii Reghecampf.
- Mediile de vârstă ale celor două loturi: Astra – 27 ani şi 3 luni; FCSB – 25 ani şi 5 luni.
Le urăm succes roș-albaștrilor! Suntem alături de ei indiferent de rezultat și soarta acestui campionat!
X Ray