FCSTEAUA.RO

ASA Tg. Mureş – FC Steaua 1-1! Non-combat la mica ciupeală. Steaua a pus Liga 1 pe 2 linii

Steaua a încheiat turul sezonului regular cu un egal în deplasarea de la ASA Târgu Mureş, scor 1-1, dar a rămas lider la 3 puncte de CSU Craiova și la 4 de Viitorul.

Vicecampioana a fost susținută de un grup de suporteri de la Peluza Roș-Albastră, care a făcut deplasarea din București la Târgu Mureș. 

Au mers 700 de kilometri, dus-întors, dar s-au oprit în mai multe localităţi şi au făcut un spectacol de sunet şi culoare. „Noi cântăm pentru culori, nu pentru conducători”, au răsunat orașele în care steliștii au coborât din mașini și au cântat pentru echipa lor. Fanii s-au comportat ca adevăraţi ultraşi, cu steaguri cu însemne, cu torţe şi fumigene în culorile echipei.

Un popas a fost filmat şi apoi postat pe contul de Facebook „Peluza Roş-Albastră„.

Pe toată durata meciului numai ei s-au auzit pe stadionul Trans-Sil, încurajând echipa cu „Luptă Steaua” și „București, Steaua București!”.

Încă de la fluierul de start  steliştii s-au năpustit asupra porţii mureșenilor, ratând ocazii monumentale. Cea mai importantă ocazie a irosit-o Boldrin, al cărui şut din lovitură liberă a fost respins de sub transversală de Mingote (’26). La 2 minute, Surdu a fost iertat de eliminare, după un fault dur asupra lui Bourceanu (’28).

În mitanul secund, roș-albaștrii au continuat să preseze la buturile lui Mingote și să rateze. Steaua a avut o dublă ocazie de a deschide scorul, prin Enache, care nu l-a putut învinge pe Mingote (58). A urmat ratarea lui Jakolis, intrat în locul lui Adi Popa (73). Însă cei care au dat lovitura „curvește” au fost mureşenii (’74).  Stelistii s-au dus să bată aut, însă arbitrul a dictat surprinzător o lovitură liberă de la centru terenului, executată repede de Mureșan, care i-a prins pe picior greșit. Mingea a ajuns la Morar, scăpat pe stânga și flancat degeaba de Enache, și a centrat în careu la Kuku ținut în marcaj superficial de Moke. La ciocnirea celor doi cu mingea, Kuku a atins-o și Moke a deviat-o, acesta a făcut o voltă „slow motion” și a căzut „agonizant” la rădicina barei din stânga porții intrând în plasă. Un gol la fel de penibil ca autogolul lui Mitrea din partida cu Gaz Metan. De data asta a fost Moke asistat de același nefericit Stanciou.

  • Reghecampf i-a acuzat pe târg-mureşeni de lipsă de fair-play, la faza primului gol al meciului. „În momentul în care Zicu dă mingea afară, eu vorbesc cu jucătorii mei să le dăm mingea înapoi. Trebuie să fim mult mai atenţi. Un jucător de la ei era pe jos. Nu vreau să vorbesc de arbitraj. În faza respectivă, Marko şi De Amorim erau în afara jocului. Ne pregăteam să le dăm mingea. Dăduse Zicu afară mingea pentru ca jucătorul să primească primul ajutor”.
  • [Update] Faza „curvita” de la care a plecat golul. Nici măcar nu a fost fault, ci o altă simulare penibilă a lui Kuku, rămas căzut la jumătatea terenului, după un duel cu Moke. Ianis Zicu trimite în afara terenului pentru ca arbitrul Horațiu Feșnic să îi acorde îngrijiri medicale colegului său. Feșnic fluierase însă fault la această fază. Chiar în momentul în care De Amorim se pregătea să repună mingea de la tuşă, centralul a fluierat şi l-a corectat, cerând ca balonul să fie repus de la centrul terenului, acolo unde avusese loc faultul asupra lui Kuku. Mureșan a sesizat momentul favorabil, a bătut repede lovitura liberă.
    Video
    https://s5.digisport.ro//onedb/transcode/580dab0d95f9cfb64112cc30.480p.mp4

A urmat un asediu total cu ratări „fără număr”. Finalul de meci a fost de-a dreptul de foc. Steaua a rămas în inferioritate numerică, după ce Jakolis, alt berbec, a văzut corect roşu direct pentru un cot aplicat lui Iacobovic (’83). Chiar şi aşa, trupa lui Reghe a continuat tăvălugul după gol și a reuşit egalarea prin Moke, care a reluat cu capul din doar câţiva metri (’90) o devierea a lui Tamaș. Același Tamaş putea aduce victoria și în ultimele secunde, dar torpila sa a trecut a trecut milimetric de bara din stânga porții lui Mingote(’90+5).

Concluzii

Când echipa gazdă are doar un corner în minutul 90, nu prea sunt multe de comentat. Astăzi am avut o nouă demonstrație de ce aproape toate echipele din Liga 1 se așează liniștite pe două rânduri cu fundul în poartă când joacă cu Steaua. Păi este normal! Cei din Liga 1 știu că Steaua nu este în stare să marcheze din atac pozitional sau faze fixe și n-au niciun stres. Poate să aibă Steaua 100 de cornere, 100 de centrări și 99% posesie. Degeaba. Nu are vârf de atat și mijlocași care să șuteze. Nimeni nu își propune decât un egal cu Steaua și cu non-combat „pe 2 linii” la 20 de metrii îl are asigurat.

Meciul a fost aproape un copy/paste după cel cu Gaz Metan, dar non-combat-ul mureșenilor a fost dus la limită, de puteai să juri că asiști  la vreun blat. Evident, era doar tactica lui Dan Alexa brevetată de Liga 1 ca armă anti-Steaua. ASA a lăsat-o pe Steaua să paseze cum a vrut ea. Nu tu presing, nu tu încrâncenare și intrari tari, exceptandu-l pe Surdu, dar izolat. Fiorosul Mureșan, poza în blândul mielușel. Tot un zâmbet. Elevii lui Dan Alexa se plimbau ca pe alee, stanga-dreapta, pe două linii prin fața porții, în timp ce steliștii alergau mingea de-a latul terenului sau în verticalizari „ia-ți-o ție, dă-mi-o mie”.

După minute de pase de-a latul, ca la handbal, se incerca si verticalizare. Însă mingea ajungea fie la adversari, fie la un coechiper aflat cu spatele la poarta și marcat de 2-3 in careu. Când nu o pierdea, o scotea din careu înapoi expeditor.

Muncă în zadar, când putea șuta simplu la poartă de la 16 m și nu să o trimită în careu în pădurea de picioare. Nu se tragea la poarta nici din pasa retur venită din careu, ci se dirija mingea în spate sau in lateral si apoi se relua atacul în zonă ca la handbal. O moară care măcina în gol.

Cum este posibil să ai 14 cornere, zeci de centrări, iar Golubović să nu fie pe o minge pe care să o trimită pe poarta? Până și killerul Mureșan a râs  de el. Da, a avut o tentativa de la 12 m, dar baletul cu foarfeca a fost o pasa la portar, nu șut. Cei mai periculoși în atac au fost fundașii, Enache și Tamas. Singura fază finalizată cu gol a fost tot opera unui fundaș, Moke, asistat de același Tamaș.

Nu poti penetra o autobază pe atac pozițional dacă joci previzibil cu viteza melcului sau nu faci ruperi de ritm. Fară o idee de joc în fața celor așezate ca trenul pe 2 linii, cu pase verticale in careu date de-a surda si cu centrări către un vârf care „există dar lipsește cu desăvârșire”, nu poți vedea mingea în plasă decât intâmplător. Da, jocul Stelei este pe alocuri spectaculos, dar echipele pragmatice își ating obiectivele și nu risipesc inutil nici „benina”. Reghecampf trebuie să schimbe registru tactic.

Caseta tehnică

ASA Târgu-Mureş – FC Steaua Bucureşti 1-1 (0-0)
Au marcat: 1-0 Benjamin Kuku (74), 1-1 Wilfred Moke (90)

  • ASA: Mingote – Belu, Dobrosavlevic, Cordoş, G. Mendy – G. Mureşan, Candrea (77 E. Dică) – I. Zicu, Iacobovic, Surdu (66 Kuku) – V. Morar (78 Ciolacu). Antrenor: Dan Alexa.
  • Steaua: Stăncioiu – Enache, Tamaş, Moke, Momčilović – Bourceanu, Ov. Popescu (57 Man) – Ad. Popa (71 Jakoliš), Boldrin, De Amorim – Golubović. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf.
  • Cartonaşe galbene: Surdu (28), Mingote (81)
  • Cartonaş roşu: Antonio Jakoliš (83)
  • Arbitri: Horaţiu Feşnic (Cluj-Napoca), Ciprian Florin Danşa (Oradea), Marius Nicoară (Drobeta Turnu-Severin); rezervă: Denis Haidiner (Hunedoara).Observatori: Zoltán Székely (Baia-Mare), Valer Şulea (Braşov).
  • Stadion: „Trans-Sil”, Târgu-Mureş.

Declarații

 Laurențiu Reghecampf: „Am terminat la egalitate, 1-1. Cred ca am condus meciul, de la inceput pana la sfarsit, ne-am creat foarte multe ocazii de a marca, dar din nou nu am fost atenti la finalizare.

Ce sa facem mai mult? Daca ajungem la fiecare faza in careu sau fazele noastre se termina cu o centrare sau cu un pas in adancime, unde jucatorii ajung in pozitii foarte bune de a marca, dar nu inscriu…

Cum am putea juca impotriva unei echipe care se apara cu tot efectivul si sta cu 10 jucatori in careu? Pe unde am putea intra? Doar pe margine si sa aducem mingea in careu.

Este greu, nu este usor sa joci contra unei echipe bine organizate, mai ales cand din pozitii foarte clare nu reusesti sa marchezi.

Gestul lui Jakolis este unul care nu are ce cauta pe un teren de fotbal. Trebuie sa invete! Asemenea gesturi nu le poti face intr-un meci de fotbal”.

Dan Alexa: „A fost un meci tensionat, am fost eliminat corect, îmi pare rău. Mă bucură foarte mult rezultatul, dacă rezistam dominării lor puteam chiar să câștigăm. Steaua este o echipă foarte bună, o echipă care are cei mai buni jucători din România. Am scos un rezultat care ne dă foarte multă încredere. Sper ca acest rezultat să trezească autoritățile, să trecem peste toate problemele, pentru că ați văzut că locuitorii orașului iubesc această echipă. Le-am spus jucătorilor înainte de meci că o victorie cu Steaua nu se compară cu nimic altceva, știu din proprie experiență. Când te retragi, doar aceste amintiri rămân. Eu cred că Steaua va câștiga campionatul. Este cea mai bună echipă din Liga I” , a declarat pentru Dolce Sport.

Ianis Zicu: „Speram să scoatem cel puțin un punct, ne-au dominat în proporție foarte mare, dar până la urmă este un rezultat echitabil. Ei au jucat cu un jucător mai puțin și ar fi trebuit să ținem de rezultat, să câștigăm meciul. Chiar dacă Steaua traversează o perioadă mai slabă, echipa joacă foarte bine și nu marchează doar din cauza ghinionului”.

Forza Steaua!

X Ray


Avancronica ASA Tg Mureş – FC Steaua

Partida dintre ASA – FC Steaua se va disputa pe stadionul Trans-Sil (8.200 de locuri) din Târgu Mureș, duminică, 23 octombrie, ora 20.30, contând pentru etapa a XIII-a a Ligii 1.

ASA Tg Mureş, rivala Stelei la titlu de acum două sezoane, când am trăit cu sufletul la gură ultima etapă de campionat,  a trecut într-un rol de figurație în Liga 1.  Clubul s-a înglodat în datorii să ia titlul în 2014-2015 cu orice preț  și a intrat în insolventă, după cum ne informează oficial  și site-ul clubului.

Penalizată financiar cu 6 puncte, ASA a schimbat locul de vicecampioană cu cel de vicelanternă roșie (1 punct), poziție pe care ar fi ocupat-o și fără acea penalizare. Deasupra ei, pe 12, se află însăși campioana en titre Astra  cu 12 puncte. Steaua domină Ligă 1 de 5 sezoane, chiar dacă a pierdut conjunctural titlul în sezonul trecut când s-a clasat pe locul 2. Mai jos vedeți și argumentul.

Doar două succese au reuşit mureşenii în ultimele 15 meciuri jucate acasă în Liga 1 Orange, 1-0 cu FC Botoşani (27 februarie 2016) şi 2-1 cu Dinamo (12 septembrie 2016), în rest au cinci rezultate de egalitate şi opt înfrângeri.

Roș-albaștrii sunt singurii neînvinşi pe teren advers în acest sezon. Mai mult, trupa lui Reghecampf a strâns maximul de puncte din deplasare, 15. În plus, vicecampionii au cel puţin un gol marcat în 14 din ultimele 15 jocuri disputate în deplasare pe prima scenă din România.

ASA şi FC Steaua s-au întâlnit de 10 ori în Liga, de 5 ori s-au impus steliștii, de 3 ori ardelenii, iar 2 jocuri s-au încheiat la egalitate. Pe terenul mureşenilor, palmaresul cuprinde câte 2 victorii de fiecare parte şi o remiză.

Statistica LPF consemnează:

  • Primul meci a avut loc pe 20 noiembrie 2010, 1-0 pentru bucureşteni la Târgu Mureş, gol marcat de Bilaşco în minutul 92, asta după ce Alexandru Tudor a eliminat patru jucători, trei din tabăra gazdelor şi unul din rândul oaspeţilor. Acelaşi rezultat s-a consemnat şi în retur, diferenţă fiind doar în dreptul numelui celui trecut pe tabelă, Nicolae Dică.
  • În sezonul 2011-2012, FC Steaua s-a impus acasă cu 2-0, Geraldo si Martinovic fructificând pasele lui Pablo Brandan. În retur, ardelenii au câştigat cu 1-0, graţie reuşitei lui Ilyeş din lovitură liberă.
  • În stagiunea 2014-2015, ASA a reuşit o performanţă remarcabilă, două victorii din două posibile, 1-0 acasă (gol Axente) şi 1-0 în deplasare (gol Zicu), fapt care a făcut şi mai amar gustul ratării campionatului.
  • Ultimele patru jocuri au avut loc în ediţia precedentă, 1-1 în ambele partide din sezonul regulat, 2-1 şi 4-1 (Târgu Mureş) pentru stelişti în play-off.
  • Pe lângă cele 10 dispute, acestea s-au mai confruntat în Cupa României 2012-2013, FC Steaua – ASA 3-1, dar şi în Supercupa României 2015, FC Steaua – ASA 0-1, rezultat în urma căruia formaţia din Târgu Mureş a câştigat singurul trofeu din istoria oraşului.
  • Dan Alexa vs. Laurenţiu Reghecampf: 1 joc – 1 remiză, 2013-2014, ACS Poli – FC Steaua 0-0.
  • Laurenţiu Reghecampf vs. ASA Târgu Mureş în toate competiţiile: 6 jocuri (5 în Liga 1) – 6 victorii.
  • Mediile de vârstă ale celor două loturi: ASA Tg Mureş – 25 ani şi 3 luni; FC Steaua – 25 ani şi 2 luni.

ASA Târgu Mureş este în revenire spectaculoasă de formă, după un început de sezon dezastruos cu 6 înfrângeri consecutive. Însă în ultimele 6 etape, Dan Alexa a reușit să redreseze echipa, începând cu victoria împotriva câinilor, și terminând cu egalul smuls în deplasare de la FC Voluntari, 1-1, echipa cu care Steaua s-a chinuit la Ploiești. Astfel a acumulat 7 puncte, trecând de la -6 la +1.

Ultimele 6 etape disputate de ASA:

Partida dintre ASA Tîrgu-Mureș și Steaua București, din etapa a XIII-a a Ligii 1, a fost prefațată de Dan Alexa și Ianis Zicu.

„Întâlnim cea mai bună echipă din campionatul românesc. O echipă la care au venit jucători importanți, care individual sunt excepționali, foarte bine motivați, foarte bine pregătiți fizic. Un antrenor bun care ține foarte mult la motivarea jucătorilor și la pregătirea fizică. Steaua nu vine după o perioadă foarte bună, dar cu siguranță ne așteaptă un meci foarte greu. Vin aici să câștige, dar am mare încredere în jucătorii mei. Trebuie să abordăm jocul altfel decât am făcut-o cu Astra, de exemplu. Să fim montați, concentrați, jucătorii trebuie să demonstreze că încă sunt jucători de top în campionatul României. Iar cei tineri trebuie să arate că au valoare. Va fi o sărbătoare pentru oraș și sper să aducem bucurie în sufletele oamenilor. Aceasta este șansa noastră, să fim foarte montați, determinați și exacți. Să ne autodepășim dacă vrem să obținem ceva” – Dan Alexa, antrenor ASA.

„Doresc să avem rezultate pozitive și pe teren propriu, după punctele obținute în deplasare. Sperăm ca duminică să obținem cel puțin un punct, pentru că în situația în care suntem orice punct obținut poate însemna salvarea de la retrogradare. Să fim foarte concentrați la ora partidei și să reușim să le fațăm față, pentru că sunt o echipă puternică, cu jucători experimentați. Nu contează cine marchează, contează victoria echipei, mai ales în situația în care suntm acum. Steaua, chiar dacă nu va obține toate cele 3 puncte duminică, sunt sigur că vor câștiga campionatul, pentru că sunt singura echipă din România care joacă foarte bine” – Ianis Zicu, jucător ASA.

ASA are jucători experimentați, dar s-a confruntat cu lipsa de omogenitate și de pregătire centralizată a lotului actual. În ceea ce privește lotul disponibil, Dan Alexa nu se va putea baza pe Gabi Matei, suspendat și Marius Constantin, care se reface după o accidentare.

Echipa probabilă ASA:  Mingote – Belu, Dobrosavlevici, Netzer, G. Matei – Surdu, E. Dică, G. Mureşan, Zicu – Kuku, C. Rus

FC Steaua vine după a doua înfrângere în Liga 1, cea cu Gaz Metan, și egalul cu FC Zürich din Europa Leaguea, traversând o zonă crepusculară ca exprimare pe teren și pe tabelă. În ultimele 6 etape are 4 victorii la limită și 2 înfrângeri, dar și o infirmerie plină. La cei cunoscuți deja se mai adaugă și Muniru, accidentat la umăr joi seara în partida cu elvețienii. ”Sulley a suferit o accidentare la umăr, a căzut cred că la sfârșitul primei reprize pe umarul stâng, unde a fost operat”, a declarat Laurențiu Reghecampf la finalul jocului. În 2015, în timpul unei partide cu CFR Cluj, Muniru a suferit o accidentare la umărul stâng și a fost nevoit să ia o pauză de câteva luni. Muniru completează astfel lista de indisponibilități: Pintilii, Filip, Achim și Florin Tănase.

Ultimele 6 etape disputate de Steaua:

Este foarte greu să ataci 4 competiții cu un lot subțire, mai ales că unii jucători nou-veniți nu sunt obișnuiți cu ritmul meciurilor din 3 în 3 zile. Mai  mult, unii fotbaliști fac și „naveta” Steaua – Steaua II, tur-retur. Și la Steaua II este un program infernal cu meciuri din 3 în 3 zile. Astfel, Simion, Vâlceanu și Dan Popescu au jucat marți cu FC Voluntari II, joi au stat pe bancă la meciul cu FC Zürich, iar vineri s-au deplasat județul Vâlcea la Şirineasa unde au învins cu 4-1 pe ACS Şirineasa, locul 5. Este posibil ca Reghe să fi luat și la Tg. Mureș jucători de la Steaua II, din cei care au jucat vineri.

  • Paranteză. Mânjii au luat viteză în Liga a 3-a, deși au și ei un program de vis urât. După ce marți au învins în Ifov, Steaua II- Voluntari II (1-0, Cristian Onţel ’79), vineri au făcut scor în Vâlcea, ACS Şirineasa – Steaua II 1-4. De la Steaua II au marcat Robert Vâlceanu (’26, ’90) și Cristian Onţel (’28, ’47). Cu 10 puncte și 2 meciuri mai puțin disputate, roș-albaștrii tineri au urcat de pe ultimul loc până pe locul 9. Onțel, Vâlceanu, Mihalcea și Chitoșcă sunt golgherii echipei după 7 etape.

[Update] Patru deplasări în 12 zile îi așteaptă pe jucătorii Stelei. Vor merge la Târgu Mureș, la Suceava, la Iași și la Zurich.

Pentru partida cu ASA, în lot a revenit și Moke. Muniru s-a antrenat cu umărul bandajat, în urma accidentării suferite în partida cu FC Zurich.

La conferința de presă susținută sâmbătă înaintea meciului, Reghecampf recunoaște că așteaptă o partidă destul de dură mâine seară, contra formației ASA Târgu Mureș „Va fi un meci dur la Târgu Mureș, dar sunt sigur că va exista și fair-play. Urmează pentru noi o perioadă foarte grea, de aceea mă bucur că revin jucătorii care au avut probleme.”

Reghe a oferit detalii despre starea jucătorilor accidentați și susține că Moke va reveni în lotul Stelei, iar Pintilii va relua antrenamentele săptămâna viitoare. „Moke și Achim au început antrenamentele cu echipa. Moke va fi cu noi la Târgu Mureș, ca și Aganovici. Săptămâna viitoare va reintra și Pintilii la antrenamente. O să avem mult mai multe soluții”, a adăugat Reghe.

I-a răspuns și lui Șumudică despre Boldrin și De Amorim. „Nu vreau sa comentez ce spune Sumudica pentru ca trece printr-o perioada foarte grea. Dupa un meci castigat in Europa League a avut o alta reactie. Imi pare rau ca are asemenea iesiri. El a inteles gresit mesajul meu. Pregatirea jucatorilor nu inseamna numai pregatire fizica, ci si tactica. Ii transmit ca nu a fost nicio discutie despre pregatirea fizica a jucatorilor. La Boldrin și De Amorim nu e vorba de fizic, când am zis că nu sunt pregatiți m-am referit că nu au fost în cantonament cu noi. Nu facem doar pregătire fizică în cantonament.”, a mai spus Reghecampf.

Campionatul fiind prioritatea numărul 1, Reghecampf va folosit cea mai bună formulă din lotul valid.

Echipa probabilă Steaua: Niță – Enache, Tamaș, Toșca, Momcilović – Bourceanu, Ovidiu Popescu – Popa, Boldrin, De Amorim – Golubović

Steaua are o partidă dificilă cu o echipă în care „killerul în serie” Mureșan e catalizatorul duritățiilor. Este și un meci de orgolii personale ale mureșenilor. În capul listei este chiar antrenorul Dan Alexa, ex-dinamovist și ex-rapidist. Cu toate astea, victoria este singura variantă a lui Reghecampf & Co. pentru insufla oxigen în moralul echipei și a consolida poziția de lider în clasament. CSU Craiova și Viitorul vin tare din urmă, și sunt la 3 puncte de locul 1. Craiova dispută azi, sâmbătă, meciul din această etapă, însă Viitorul a jucat deja vineri, când a învins la Ovidiu pe CFR Cluj, scor 2-1.

Le urăm succes roș-albaștrilor!

 

X Ray

Exit mobile version