FCSTEAUA.RO

Armata, câine de circ

În anul Centenarului, ceremoniile militare au ajuns show-uri de pauza meciului

Nu avem măsură. Ca popor, deţinem în buzunarul de la piept, lângă paşaport, scuzele istorice pentru această înclinare de a trece în viteză dintr-o extremă în cealaltă, fără a poposi vreodată la mijloc. Dar măcar unii dintre noi, de pildă, acele instituţii despre care se presupune că ar trebui să stea de pază la hotare, în caz că vin turcii cu TIR-urile, ar trebui să-şi păstreze capul limpede şi imun la variaţiile de presiune atmosferică.

Teatrul de operaţiuni din Pomponistan
Ei bine, tocmai Armata e prima care o apucă zburdând pe câmpii, ca iepurele de martie, de cum dă colţul ierbii pe Arena Naţională. La meciul de Liga a 4-a dintre CSA Steaua şi Academia Rapid vor fi aduşi militarii din Detașamentul Drill Team al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Soldaţii vor oferi „o demonstraţie de înaltă ţinută”, scrie comunicatul clubului MApN. „Va fi pentru prima oară când detaşamentul va prezenta un show la o partidă de fotbal”. Spre deosebire de Coreea de Nord, la noi nu se ţin prea des ceremonii militare pe stadioane, pentru că nu permite legea.

Dintre cele 28 de situaţii în care pot avea loc ceremoniile militare, prevăzute în regulamentul stabilit prin ordin de ministru, M.63/2013, niciuna nu se referă la un meci de fotbal. Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” este, conform legii, „structura special constituită, echipată şi instruită” pentru ceremonii. Ministerul Apărării o consideră, se pare, un fel de trupă de animatori sau de majorete mai gros îmbrăcate.

Legea imnului, de Mihai Fifor
„Înainte de începerea meciului, fanfara militară va intona imnul României”, anunţă CSA Steaua. Acum doi ani, actualul ministru al apărării, Mihai Fifor, îşi punea semnătura de parlamentar pe un proiect de modificare a Legii 75/1994. Propunerea lui Fifor şi a altor aleşi ai poporului – Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Florin Iordache etc, etc – era ca imnul de stat să fie intonat la competiţiile sportive naţionale numai înaintea finalelor. Proiectul a fost promulgat de preşedintele Iohannis acum un an, în aprilie 2017.

Meciul dintre CSA Steaua şi Academia Rapid este un derby al amintirilor, dar nu este o finală. Prin urmare, „Deşteaptă-te, române!”, cu tobe şi alămuri, reprezintă încă o exagerare din partea organizatorilor din MApN. Un salt iepuresc peste cadrul legal.

Treceţi, batalioane, de centrul terenului!
În decembrie 2016, muzicieni din fanfara militară a Forţelor Navale s-au dus să-i cânte arhiepiscopului Teodosie, de ziua lui. Pentru că au cântat în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, îmbrăcaţi în uniforme, au fost anchetaţi de superiori, scria adevărul.ro. Asta-i problema dacă eşti în Armată: nu poţi cânta oriunde, oricând, la nunţi, botezuri, onomastici, la metrou, în faţă la mall sau prin restaurante cu specific civil.
MApN decide unde-şi trimite instrumentiştii, fireşte. Dar există nişte regulamente interne care-i ghidează alegerile. După ce trimiţi fanfara militară pe stadion, nu mai e decât un pas până o pui să cânte sub balconul adversarilor în lupta pentru promovare, în grad sau în campionat.

Un spectacol jos bălăria!
Meciul dintre CSA Steaua şi Academia Rapid a stârnit interes în rândul publicului, s-au vândut biletele, s-au tipărit altele. Totuşi, interesul ăsta e legat de fotbal, nu de summit-ul NATO. Şi nu justifică nici încălcarea legii, nici intrarea MApN în showbiz. Dacă în Liga a 4-a aducem brigada de la „Mihai Viteazul” şi fanfara, ce facem în Liga 1? Aducem divizia de blindate? MIG-urile? Şi-atunci, de Ziua Naţională ce ne mai rămâne? Să-i punem pe şefii de Stat Major să înghită săbii şi să scuipe foc.

E posibil ca şefii CSA să fi intrat la griji că spectacolul din teren are nevoie de profesionişti, să aibă oamenii ce vedea, ce aplauda. Să nu cârtească uitându-se când la meci, când la preţul biletului. Să vină şi data viitoare, pentru entertainment, măcar. Şi să stea şi repriza a doua.

Tonul a fost dat. Echipa Armatei poate promova „en fanfare”, poate cheltui „en fanfare” pe salariile fotbaliştilor şi antrenorilor. Dar „en fanfare” nu e o valoare în sine. Şi, mai ales, nu o valoare militară. Iar dincolo de cupola circului regizat de şefii MApN se află bălăriile din Ghencea. Tot un spectacol. Dar unul pentru care nu va plăti nimeni.

MARIA ANDRIEŞ

Preluare de pe gsp.ro

Exit mobile version