FCSTEAUA.RO

Armata are soft de promovare

Demonstraţie de forţă militară: echipa CSA dă 30.000 de euro, bani publici, pe jucători care nu-i trebuie

Deşi n-avea neapărat nevoie de echipă, doar de voinţă de la centru, CSA Steaua a ţinut să păstreze aparenţa de fair-play. Aşa că a preluat lotul din generaţia 1999 şi, spune Lăcătuş, „câţiva de la 2000”, de la clubul Regal Sport Bucureşti.

CSA cumpără cu magazinul 
„Cei de la CSA au făcut o ofertă pentru noi şi am bătut palma pentru suma de 30.000 de euro, pentru toată echipa”, a declarat Mihai Badea, preşedinte la Regal. Dacă era vorba de doi negustori privaţi, afacerea n-avea nimic neobişnuit. Dar echipa Armatei practică bătutul palmei pe bani de la bugetul de stat. Şi, conform Legii 98/2016, privind achiziţiile publice, trebuie organizate licitaţii dacă valoarea tranzacţiei depăşeşte un anumit prag. Pentru bunuri şi servicii, pragul ăsta e fix 132.519 lei, fără TVA. Adică în jur de 29.450 de euro.

Clubul Armatei n-a precizat dacă 30.000 de euro, preţul jucătorilor de la Regal, include sau nu TVA-ul. În cazul în care a semnat câte un contract de cumpărare pentru fiecare jucător în parte, totalul se sparge în sume mici, sub radarul legii. În felul ăsta, meticulos, se pot topi şi 300.000 de euro, bugetul pe două sezoane al CSA, fără să lase vreo urmă în SEAP.

Împreună sau separat, cei 30.000 de euro ajung în acelaşi loc. „Aşteptăm ca banii să ne fie viraţi în conturi”, a spus Badea, citat de Digisport.ro. La rândul lui, Lăcătuş aşteaptă ca jucătorii de la Regal să semneze: „S-a vorbit deja cu ei, în mare parte au semnat contractele”. Nici arcanul nu mai e ce-a fost!

Fără licitaţie, fără concurs
La orice altă secţie decât fotbal, la CSA se dă concurs pe post. E plin site-ul oficial de astfel de anunţuri. De exemplu, în ianuarie anul trecut, CSA a organizat concurs pentru posturile de antrenor senior de atletism, referent sportiv şi bucătar. Concurenţii au depus dosare. Şi-au dat acordul „să fie verificaţi” pentru a obţine „acces la informaţii clasificate”. Mai ales bucătarul, care urma să afle unde sunt depozitate sarea şi piperul glumelor de la popotă. Au urmat două probe: scrisă şi practică, în cadrul căreia s-a degustat direct din cazan. Apoi interviul: unde te vezi în următorii cinci ani la coada cratiţei?

„Personalul contractual” de la secţia fotbal, în frunte cu Lăcătuş, a fost scutit de aceste formalităţi consumatoare de timp. Ion Ion a ajuns antrenor la CSA, după propriile vorbe, „printr-un concurs fericit de împrejurări”.

Transfer de „pile”
Lotul adus de la Regal nu e singurul de pe lista lui Lăcătuş: „La sfârşitul lui iunie, vrem să avem la dispoziţie pe hârtie 50-60 de jucători. Iar la jumătatea lui iulie să începem pregătirile cu 25-26 de jucători”. Prin urmare, cei 30.000 de euro au fost cheltuiţi, în parte, degeaba. Dacă o primărie ar cumpăra panseluţe la pachet cu baobabi inoportuni, tranzacţia ar stârni cel puţin râsete. Când CSA dă bani pe fotbalişti despre care nu ştie sigur dacă-i trebuie, risipa se pierde în marea de excepţii de la stilul cazon. Pentru ce se pregăteşte echipa Armatei, în afară de balul Mariei-Antoaneta? Încă nu ştie. Lăcătuş vorbeşte acum despre înscrierea pe bază de punctaj în Liga a 4-a: „Să vedem dacă-l strângem”.

În privinţa asta, CSA se află la mâna Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti. Iar la AMFB are un mare cuvânt de spus Claudiu Florică, însuşi patronul Regal Sport. Cei 30.000 de euro, pentru transferuri de prisos, capătă alt înţeles, chiar un fin parfum de influenţă. Vom avea un indiciu despre ce s-a plătit, de fapt, cu ei când AMFB va decide unde înscrie Steaua. Pentru un familiar cu taxele de licenţă din Dosarul Microsoft, ca Florică, 30.000 de euro nu reprezintă un număr pentru care să sune un prieten. Dar suma e declarativă. Poate a fost mai puţin, poate mai mult. CSA nu a arătat nicio factură, iar MApN nu i-a solicitat foaia de decont pentru shopping-ul de jucători. Pe aici, prin contabilitatea CSA, nu se trece nici cu şenilata!

Maria Andrieș
Sursa: http://blogsport.gsp.ro/andries

 

Nota Redacției

Că tot am ajuns de caterincă, vă oferim și o pastilă bonus cu FCSB. După ce a devenit Astra 2, FCSB era cât pe ce să-l vopsească în roș-albastru și pe vișiniul antrenor Șumudică. Așa, ca să fie tot tacâmul… baciului giurgiuvean Ioan Niculae (născut la Buturugeni, Giurgiu).

Exit mobile version