FCSTEAUA.RO

Apărarea ţării cu fumigene

Lăcătuş vrea 5 la sută din banii Armatei. Mult, dar şi când o să le dăm ruşilor în cap cu trofeul Ligii… O să le iasă un cucui!

„Cum se permite la primării să facă investiţii de 5 la sută la sport şi la Armată să nu se poată? Acolo nu sunt tot bani publici?”. Şi cu asta, Lăcătuş a tranşat ceaţa din jurul finanţării fotbalului profesionist la CSA.

Ca director tehnic la echipa MApN, fostul şeptar al Stelei are un salariu lunar de 3.000 de euro, scrie Ziare.com. Când eşti plătit mai bine decât ministrul Apărării, 2.400 euro net, lunar, conform noii grile de salarizare, ar trebui să ştii măcar de unde-ţi vin banii.CSA Steaua e finanţată direct de la bugetul de stat, nu din bugetul MApN. Chiar dacă ar fi cum crede Fiara, 5 la sută din bugetul Armatei înseamnă cam un sfert de miliard de euro. Neîndestulător. Cât dă City pe un picior de jucător.

Mercato pe lângă lege
Primăriile funcţionează după legile administraţiei publice locale. Armata intră la Legea Apărării Naţionale, nr. 45/1994. Nu scrie nimic acolo despre nevoia strategică de fundaşi centrali sau de mijlocaşi la închidere. Scrie, în schimb, că reprezintă infracţiune să nu asiguri cele „necesare apărării naționale”.

La rândul ei, CSA Steaua funcţionează după un regulament cu putere de lege. Regulamentul ăsta nu autorizează şefii CSA să cumpere jucători sau echipe întregi. Lipseşte cuvântul „transfer”. Tranzacţii de tipul celei cu Regal Sport sunt în afara regulamentului. În fine, când ai un antrenor plătit cât Şeful Statului Major General, îţi trebuie şi echipă în regim de mercenariat. Grupele de juniori de la CSA nu sunt apte pentru botezul „focului la ei”. Riscă să compromită brandul.

Bugetul de război cu Becali
Echipa lui Lăcătuş a făcut primul antrenament cu public. La banii ăştia, puteau ţine şi o mică şedinţă de Guvern, la centrul terenului. Unde o să evolueze? După ce-au oscilat între Liga a 4-a şi a 5-a, şefii CSA vorbesc despre Liga a 3-a. Până începe sezonul în fotbalul mic, e timp să ne obişnuiască şi cu Liga a 2-a.Cât cheltuie clubul militar pentru a-şi plasa avanpostul „cât mai repede în Liga 1”, cum promite Lăcătuş? Secret. Se ştie că, din mai, CSA Steaua se luptă în instanţă cu Becali, pentru plata celor 37 de milioane de euro, prejudiciu. Clubul MApN a cerut în prealabil ajutor public judiciar, pentru reducerea taxei de timbru, de la aproximativ 200.000 de euro la 100.000 de euro.

Asta, ca să ne facem o idee despre efortul financiar pe care l-a presupus bătălia pentru marcă. La cheltuielile de judecată, se adaugă costul evaluării mărcii şi a prejudiciului, în jur de 80.000 de euro. Ieftină e doar retorica şefilor CSA.Becali a folosit numele Steaua fără să aibă dreptul. E stabilit prin hotărâre judecătorească. Dar de pierdut n-a pierdut numai fotbalul de la CSA, a pierdut tot clubul, a pierdut MApN, a pierdut statul român. Prejudiciul n-ar trebui direcţionat automat spre vestiarul comandat de Lăcătuş.

Vânători de munte, ambiţii de şes
CSA Steaua anunţă investiţii în stil mare înainte de-a izbuti să ia vreun ban înapoi. Palmaresul financiar al statului, în războaiele cu Becali, rămâne pe minus. Noroc că a găsit Lăcătuş soluţia morală, 5 la sută din bugetul Armatei.

„Lucrurile astea se întâmplă”, declara ministrul Apărării după accidentul din Argeş, în care au murit trei vânători de munte. Camionul care-i transporta rula de 30 de ani. „Mai există peste 700 de camioane, cele mai multe de tipul acesta”, a spus Adrian Ţuţuianu.

„Nu avem posibilitatea de a remedia situaţia în perioada imediat următoare”. Sigur că nu. Strâmtorată de interese şi competenţe civile, Armata nu mai cumpără de mult en-gros, ci en-detail. Azi grenada, mâine cuiul.

Cum de apare la ţanc „posibilitatea”, când vine vorba de fotbal, e un mister. Dar ce are Lăcătuş pe mână nu e echipa propriu-zisă a Armatei, ci echipa care ţine loc de echipă a Armatei. Aşi de cacealma. Perdea de fum peste bani publici, camuflată printre fumigenele color ale galeriei.

Maria Andrieș
Preluare de pe blogsport.gsp.ro/andries

Nota Redacției:

Acum câteva luni, Talpan și Petrea, și Lăcătuș acum câteva zile, spuneau că banii pentru echipa de fotbal nu provin de la Armată și că  au un buget de 300.000 € din venituri proprii și sponsorizări. Azi au dat cărțile pe față. Banii sunt publici, de la MApN, iar bugetul este doar de 150.000 €.

Comandantul Clubului Sportiv al Armatei,  Cristian Petrea a anuntat într-o conferință de presă azi că CSA Steaua nu a reusit să atragă sponsori, asa că toti bani vin de la Ministerul Apărarii.

Exit mobile version