FCSTEAUA.RO

Acum 20 de ani! 1997, ultimul an de armată al Stelei și de coșmar la PSG! Steaua și Dinamo au mai supraviețuit în Liga 1 până astăzi!

„România în 1997. Anul de coşmar pentru Steaua, ce urmăreau românii la TV, cum arătau banii din urmă cu 20 de ani. INCREDIBIL| Câte echipe din Liga 1 au supravieţuit până astăzi

În urmă cu 20 de ani, lumea şi România arătau foarte diferit de acum. Nu existau Facebook, Twitter sau Youtube şi a fost anul în care în România a apărut telefonia mobilă. ”Generaţia de Aur” era la apogeu, în timp ce Liga 1 aveau în componenţă echipe importante precum FCSB, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj, Progresul, FC Argeş, Sportul, Poli Timişoara sau Petrolul. ProSport a adus în acest context un suflu nou în presa şi societatea din România. A fost primul ziar full-color şi dat startul modernizării presei de la noi.

1. Preliminariile CM 1998. Naţionala României a terminat pe primul loc în grupa a 8-a din preliminariile pentru CM Franţa 1998. ”Tricolorii” au fost în grupă cu Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda şi Liechtenstein. România n-a pierdut niciun meci în grupă, a făcut un singur egal, a avut cel mai bun golaveraj (37 de goluri marcate, 4 primite) şi a terminat la 10 puncte distanţă de locul secund. Golgheter a fost, surprinzător, Gică Popescu, cu 7 goluri. A fost urmat de Viorel Moldovan, cu 6 reuşite.

2. Singurele echipe din 1997 care au supravieţuit sunt Steaua şi Dinamo. În rest, destinul fotbalului românesc a fost dramatic. Cele mai multe au dispărut complet, în timp ce altele au fost reînfiinţate. Campioană a fost Steaua, în timp ce Progresul a terminat pe locul 2.

3. Anul legendarului Steaua – PSG. În 1997, fotbalul mondial avea să cunoască una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de scor. Din păcate, victimă a fost o echipă românească. Steaua şi PSG s-au întâlnit în preliminariile Ligii Campionilor, în turul II. ”Militarii” s-au impus în tur cu 3-2, dar norocul avea să le surâdă în primă fază. Francezii l-au folosit pe Laurent Fournier, care era suspendat, astfel că Steaua a câştigat cu 3-0 la masa verde şi calificarea părea decisă. Însă, în retur, PSG s-a impus cu 5-0 şi a mers mai departe. A fost unul dintre meciurile de coşmar în istoria fotbalului românesc.

4. Bătaia luată de stelişti de la Bastia. După ce au fost eliminaţi de PSG din preliminariile Ligii Campionilor, Steaua a mers în Cupa UEFA şi avea să revină în Franţa. De această dată, adversară i-a fost Bastia. În tur, steliştii au învins cu 1-0. Însă returul a fost infernal. Steaua a condus 2-0 şi de acolo s-a declanşat nebunia. Suporterii au început să arunce cu monede, brichete şi tot ce le pica în mână. Pe teren, jucătorii Bastiei au avut intrări extrem de dure şi au lovit de fiecare dată când au avut ocazia. La pauză, jucătorii Bastiei i-au aşteptat pe stelişti pe tunelul care ducea la vestiare. I-au întâmpinat cu lovituri cu pumnii, picioarele şi chiar cu ghetele cu crampoane. Scenariul a contat şi în repriza secundă, sub indulgenţa arbitrilor. Emil Grădinescu, comentatorul meciului, a fost ameninţat de suporteri că i se taie gâtul. Fanii i-au tăiat urechea unui bodyguard care proteja familiile jucătorilor Stelei care au venit la meci. Până la urmă, Bastia a întors scorul şi s-a impus cu 3-2, dar Steaua s-a calificat datorită golurilor înscrise în deplasare.

5. Cel mai bun fotbalist român din 1997 a fost Gică Hagi. ”Regele” era legitimat atunci la Galasataray şi era în vârf de formă.

6. Dacia, autoturismul care domina peisajul auto. În 1997, Dacia 1310 era în continuare cea mai populară maşină. Dotările erau departe de ceea ce ofereau automobilele străine, dar se bucura în continuare de o popularitate foarte ridicată în România. Uzinele Dacia încă nu intraseră pe mâinile celor de la Renault, astfel că Dacia din 1997 nu erau foarte diferită ca dotări faţă de modelul din perioada comunistă.

7. Banii din urmă cu 20 de ani. Încă nu apăruse EURO şi principala monedă străină era dolarul american. Era perioada în care românii îşi numărau banii în zeci de mii, sute de mii şi milioane de lei. Singurele modele care au rezistat în timp şi sunt şi acum prezent sunt bancnotele de un leu (fostă de 10.000 de lei), 5 lei (fostă de 50.000 de lei) şi de 10 lei.

8. Cu ce mijloace de transport circulau bucureştenii. În 1997, deja cea mai mare parte a parcului auto era modernizată. Bucureştenii călătoreau în autobuze marca DAF, Rocar sau Ikarus. Tramvaiele nu s-au schimbat însă prea mult faţă de perioada comunistă.

9. România a fost respinsă din primul val de aderare la NATO. România era în plin proces de transformare şi bătea la uşa structurilor internaţionale importante. Însă paşii au fost greoi, motiv pentru care ţara noastră n-a fost invitată în 1997 să adere în primul val NATO. Ţările primite atunci au fost Polonia, Cehia şi Ungaria, în timp ce România şi Slovenia au fost nominalizate drept principalele candidate pentru al doilea val de extindere, din 1999.

10. La ce se uitau românii. Reţelele de cablu TV erau deja o obişnuinţă în România. Cele mai căutate posturi erau Pro TV, TVR şi Antena 1. Românii se uitau la seriale sau emisiuni precum Salvaţi de Clopoţel, Baywatch, M.A.S.H, Tânăr şi Neliniştit, Familia Bundy, Chestiunea Zilei, A treia planetă de la soare sau Ştii şi câştigi.

11. Românii au început să vorbească la telefonul mobil. A fost anul în care în România a apărut telefonia mobilă. Mai întâi a fost lansat brandul Connex (actualul Vodafone), în aprilie 1997. Apoi, două luni mai târziu, a fost lansat Dialog (actualul Orange). În acea perioadă, telefonia mobilă era însă accesibilă doar celor care aveau un venit mediu de peste 1.000 de dolari pe lunp, în condiţiile în care românii câştigau în medie 100 de dolari pe lună. Telefoanele arătau mai degrabă ca nişte staţii de emisie-recepţie, iar mărcile cale mai căutate erau Siemens, Bosch sau Alcatel. Un minut de convorbire era taxat cu 0,45 cenţi.

12. Actualele staruri din fotbal erau doar nişte copii. Neymar avea doar 5 ani, Ronaldo – 12, Messi – 10, Ibrahimovic – 15. Mpabbe avea să se nască abia peste 2 ani. Atunci erau la modă jucători precum precum Gabriel Batistuta, Zinedine Zidane, Luis Figo, Ronaldo Nazario, David Beckham, Fabrizio Ravanelli, Roberto Baggio, Lothar Matthaus sau Nedved. Hagi avea 32 de ani, în vreme ce Maradona îşi anunţa retragerea.

13. Computerul. În 1997, calculatoarele începeau să-şi facă din ce în ce mai mult loc în viaţa românilor, însă rămâneau în continuare un produs accesibil celor cu venituri peste medie. Cel mai răspândit sistem de operare era Windows 1995. Pentru a rula, avea nevoie de minimum 4 MB de memorie RAM şi un hard disk de 50-55 MB. La modă erau şi celebrele dischete, care aveau o capacitate de stocare de 1,44 MB. Apăruse şi laptopul, însă era o tehnică mult prea avansată şi extrem de greu de accesibilă pentru români.

14. Mihai Leu câştigă titlul mondial. Acesta l-a învins la puncte pe Santiaho Samaniego, la categoria semi-mijlocei, versiunea WBO, într-un meci disputat în Hamburg. Mihai Leu a fost primul pugilist român care a cucerit o centură cu diamante în boxul profesionist.

15. Marele Garry Kasparov, învins de un computer. Pentru prima dată în istorie, un campion mondial la şah a fost învins de un computer. Se întâmpla pe 11 mai 1997, când legendarul Garry Kasparov avea să se recunoască învins de computerul IBM Deep Blue.

16. Mike Tyson şi urechea lui Evander Holyfield. Boxul a oferit în acel an o imagine ce avea să intre în istorie. Se întâmpla pe 9 iulie 1997, la Las Vegas. Tyson l-a muşcat atunci de ureche pe Evander Holyfield, multiplu campion mondial al categoria grea. Meciul a fost întrerupt, Tyson a fost suspendat din box şi amendat cu 3 milioane de dolari.

17. Bill Clinton a vizitat România. Clinton a fost primul preşedinte SUA care a vizitat România după Revoluţie şi al doilea din istorie care vine la Bucureşti, după Richard Nixon.

18. A murit prinţesa Diana. Pe 31 august 1997, Prinţesa de Wales a fost implicată într-un accident auto, în tunelul Pont de l’Alma, din Paris. Prinţesa Diana a suferit răni foarte grave şi, la ora 04:00 dimineaţa, medicii au declarat decesul. A fost o tragedie la nivel mondial.

19. Scandalul Irina Spîrlea – Venus Williams. A fost unul dintre cele mai urâte momente din istoria tenisului. S-a întâmplat în semifinala US Open. După 6-7, 6-4 în primele două seturi, sportiva noastră conducea în setul 3 şi a avut două mingi de meci. În momentul în care s-a făcut schimbul de terenuri, Irina şi Venus Williams s-au ciocnit. Românca a acuzat-o atunci că este arogantă şi nu s-a dat la o parte. În scandal a intervenit şi tatăl lui Venus Williams, care a avut o replică scandaloasă. Acesta a făcut o remarcă rasistă şi a numit-o pe Irina ”un curcan urât şi alb”. Tatăl luis surorilor Williams nu şi-a cerut niciodată scuze pentru acea remarcă şi n-a fost vreodată pedepsit pentru asta.

20. Steve Jobs a revenit la Apple Computer. A fost o mişcare istorică. Steve Jobs a fost principalul actor din spatele succesului pe care urma să-l aibă Apple. Sub sloganul ”Gândeşte diferit”, compania americană a început să se impună pe piaţă cum produse precum iMAC, iTunes, iPod, iPhone sau iPad. A fost cea mai de succes perioadă din istoria Apple. Steve Jobs s-a stins din viaţă în octombrie 2011, după ce s-a luptat mai mulţi ani cu o tumoră pancreatică.”

Autor Valentin Vrabie
Sursa: prosport.ro

Nota Redacției:

Paris Saint-Germain – CSA Steaua București 5-0
Champions League 1997-1998, turul III preliminar – retur, 27 august 1997, Paris

https://youtu.be/wyiW2VgTzvc

CSA Steaua București – Paris Saint-Germain 3-2
Champions League 1997-1998, turul III preliminar – tur, 13 august 1997, stadion Ghencea

CSA Steaua București – PSG. Atmosfera din Ghencea!

 

 

Exit mobile version