FCSTEAUA.RO

A mai căzut o Stea. Daniel Prodan

Stelistul și fostul component al Generatiei de Aur Daniel Prodan, în vârstă de 44 ani, a murit miercuri seara, 16 noiembrie 2016, în urma unui infarct!

Apelul la numărul de urgenţă a fost făcut la ora 20.00, primul echipaj ajungând în 14 minute la locuinţa fostului fotbalist. Echipa medicală a început imediat resuscitarea, după opt minute ajungând la faţa locului un alt echipaj cu medic. Doctorii au făcut manevre de resuscitare timp de trei ore însă pacientul nu a răspuns manevrelor. Daniel Prodan nu era cunoscut ca având probleme medicale, a declarat pentru MEDIAFAX Alis Grasu.

Daniel Claudiu Prodan s-a născut la data de 23 martie 1972, la Satu Mare și a fost unul dintre cei mai importanți jucători români.  Și-a început cariera la Olimpia Satu Mare, iar în 1992 a fost cumpărat de Steaua, unde a jucat 5 ani (1992-1996 si 2000; 122 meciuri, 10 goluri). Ca și în cazul lui Iosif Rotariu, tot ochiul magic al Sfinxului a fost cel care l-a adus pe Didi în Ghencea tocmai din Divizia B, de la echipă care avea în anul următor avea să retrogradeze în C (1993). Între 1990-1992 a jucat la Olimpia Satu Mare, în Divizia B.

La 20 de ani, Prodan ajungea în Ghencea fix în perioada de vârf a Stelei. A câștigat titlul în toate cele 5 sezoanele jucate la Steaua,  2 cupe și 2 supercupe. În 1995, s-a clasat pe locul 3 (după Gh. Popescu și Hagi) în ancheta care a desemnat cel mai bun fotbalist român al anului,  s-a remarcat în  grupele Champions League și printr-un gol memorabil în victoria cu Glasgow Rangers, 1-0. În cupele europene a debutat în 03.03.1993, R Antwerp FC – Steaua 0-0, și are 38 de jocuri și 1 gol.

După 5 sezoane de succes la Steaua, Prodan a făcut pasul spre Spania, unde a evoluat la Atletico Madrid. Madrilenii l-au transferat în 1996 și a fost coleg cu Diego Simeone, actualul antrenor al ibericilor. Accidentările și o operație greșită i-au risipit șansele de a mai juca fotbal la nivel înalt.

În 1998 Atletico Madrid l-a vândut la Glasgow Rangers. După două sezoane cu alte 2 titluri cucerite în Scoția, dar fără a juca vreun meci oficial, a revenit la Steaua în 1999. Apoi a mai trecut pe la Rocar Bucuresti (2000-2001), FC Național (2001), Messina (2002) și în final din nou la FC Național (2002-2003).

Steaua l-a propulsat pe Didi la națională, unde a devenit unul dintre jucătorii importanți ai Generației de Aur. Daniel Prodan a strâns 54 de selecții la echipa națională în perioada 1993-2001, participând cu reprezentativa României la Campionatul Mondial din USA 1994, unde a fost integralist în toate cele 5 partide. Victoriile împotriva Columbiei și Statele Unite ale Americii (în fața unui stadion cu 93.869 de spectatori), au fost suficiente pentru ca România să obțină locul 1 în grupă.

România a câștigat grupa A și a realizat o performanța istorică. Prodan &Co. s-au calificat în sferturile de finală, după ce au trecut în optimi de Argentina lui  Batistuta și Diego Simeone.

Din păcate, România a pierdut dramatic calificarea în semifinale la penalti, fiind cel mai aproape de o performanță uriașă. ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 l.d.

De asemenea, Prodan a făcut parte și din lotul național calificat  la Campionatul European din 1996 găzduit de Anglia.

Și după ce nu a mai activat în clubul Steaua, Didi nu a încetat să fie un stelist trup și suflet. ”Dacă îmi tai venele, îmi curge sânge roş-albastru”, spunea cu mândrìe Daniel Prodan.

Spre deosebire de Hagi, Petrescu sau Dumitrescu, Prodan nu a vrut să fie tehnician. ”Eu nu am luat-o pe calea antrenoratului. Am absolvit Institutul «Johan Cruyff», din Barcelona, pe partea de management, pentru că aici mă descurc cel mai bine. Cred că în domeniul administrativ pot fi de folos unei echipe.”

Pentru a lăsa și altceva în urma lui, Didi Prodan a construit o bază sportivă ultra modernă în orașul său natal, Satu Mare, și un „Muzeu Fotbalistic”. Iată interviul în calitate de ctitor sătmărean, în care Didi  vorbește și despre Steaua.

Daniel Prodan a lucrat la FRF pe postul de director tehnic, dar și în Comisia Hattrick a UEFA. În 2009 și 2014 a fost la un pas să ajungă în conducerea Stelei. Prima dată a fost dorit de Becali pentru a-l înlocui pe Adrian Ilie, însă a optat pentru a continua la Federație. A doua propunere a venit din partea lui Costel Gâlcă în timpul mandatului său de antrenor, însă de data asta Becali a refuzat, pentru că nu a vrut să numească pe cineva în locul lui MM Stoica, aflat în acel moment la închisoare, ca și Becali.

În ultimii ani din viață, Prodan a intrat într-un conflict deschis cu Răzvan Burleanu. Șeful FRF l-a forțat să plece de la Federație, după ce Didi l-a atacat frontal în momentul în care Răzvan Burleanu a refuzat să achitele diurnele juniorilor U17. Acesta a cerut 100.000 de euro pentru a-și rezilia contractul, iar litigiul a ajuns și la DNA.

Iată unul din ultimele interviuri a lui Prodan rămase pentru eternitate, în care își spune și păsul față de noua echipă de conducere a FRF. De fapt, viața este o luptă prmanentă, alta decât cea de supraviețuire. Din păcate, anduranța la stres nu o are orice organism.

Didi Prodan și-a iubit mult părinții și locul în care s-a născut, crescut și educat. Marele lui of a fost că tatăl său a murit în timp ce conducea Mercedesul dăruit de el. După calificarea la Campionatul Mondial din 1994, fiecare tricolor a primit cadou un Mercedes. ”Îmi pare rău că i-am dat mașina aia. Dacă nu i-o dădeam, poate nu se întâmpla nicio nenorocire. Când a murit tata, eram la FC Național, cu Zenga antrenor. Am plecat din cantonament, m-am dus acasă, în Pipera. Era o zi de vineri, nu aveam bani suficienți în casă pentru înmormântare și nu aveam de unde să scot alții, nu erau deschise băncile. M-am dus la Ioan Becali, care juca poker. I-am zis problema și când a auzit, a strâns toți banii de pe masă, de la toți jucătorii, și mi i-a dat fără să-i numere! I-am dat banii după aia, dar pentru gestul ăla o să-l respect toată viața”, mărturisea Didi. În fond era „vinovatul” fără vină.

O poveste întâmplată în urmă cu 15 ani cu siguranță va intra în filele de istorie neșterse din fotbalul românesc. În iunie 2001, România a jucat cu Ungaria, scor 2-0, din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2002. Daniel Prodan, care a surprins pe toată lumea prin modul în care a venit îmbrăcat la convocare. ”Am făcut pariu cu unul din Satu Mare că mă duc așa îmbrăcat la lotul național. Nu m-a crezut. Când m-a văzut, s-a închinat”, a spus atunci Prodan.

Uite că la numai 44 ani, Didi ne-a părăsit și el subit, lăsându-ne pe noi românii cu oful că poate nu l-am girat suficient cu încredere să ajute fotbalul românesc pe măsura capacității și caracterului lui.

Despre viața fiecărui om se poate scrie o carte. Cu atât mai greu este să comprimi în câteva rânduri existența omului și sportivului Daniel Prodan, despre care s-a scris mult și se va mai scrie mult, pentru că Didi, deși a trecut în neființa în floarea vârstei, a lăsat în urma lui mai mult decât o mare amintire. A și construit ceva pentru sportul care i-a modelat viața și cariera. Noi steliștii îi vom purta o veșnică recunoștiință în memoria noastră pentru tot ce a făcut în culorile roș-albastre și ale României.

Vă invit să citiți și articolul „TĂ, TUCA” scris în 2010 pentru fcseaua de stelistul Constantin Ardeleanu, articol dedicat lui Daniel Prodan.

Odihnește-te în pace, Didi Prodan!

X Ray

Mesaje de la cluburile la care Didi Prodan a activat

La prima oră, FC Steaua BucureștiAtletico Madrid și Rangers FC au postat mesaje consemnând acest trist eveniment.

FC Steaua București

Atletico Madrid

Rangers FC

Exit mobile version