6 IDEI DESPRE SPORTING VS STEAUA. DICA A ARĂTAT A ANTRENOR
Steaua a obtinut un rezultat bun, dar nu atat de bun pt ca totul va porni de la zero la Bucuresti si orice gol primit poate insemna Europa League. Dar un 0-0 la Lisabona este mereu mai bun decat o infrangere.
Dica a citit perfect Sporting si cele sase idei pe care le voi enumera arata ca antrenorul stelist a fost preocupat de fiecare detaliu pt bloca echipa portugheza.
1) Stoperii Larie si Momcilovic nu ies din perimterul careului.
Strategia pt inchiderea lui Dost presupunea ca unul dintre fundasii centrali ai ros-albastrilor sa il marcheze iar celalalt sa il ecraneze, sa-i stea in fata. Prin urmare nici unul dintre stoperi nu a primit de la Dica permisiunea sa iasa din careu pt a acoperi fundasul lateral. Pt asta cobora fie Pintili, fie Popescu.
De altfel, prin minutul 16, Steaua are un aut in jumatatea proprie, Larie vine inspre tusa dar Dica urla la el sa plece, „Bate el !” aratand catre Enache. Nici unul dintre fundasii centrali ai romanilor, dupa cum observi in aceasta captura, nu iesea din limitele laterale are careului mare. Pt orice duel in flanc al lui Enache, de exemplu, intre acesta si stoper, la acoperire, cobora unul dintre inchizatori. De aceea Dost aproape ca nu a existat in duelul cu Larie si Momcilovic.
2) Triunghiuri de recuperare in flancuri.
Pe benzi Sporting are doi jucatori de mare rafinament, Acuna si Gelson. Niciodata unu la unu cu Enache sau Morais. Daca Gelson se lipea de tusa imediat Morais, Popescu (sau Pintilii) si Golofca formau un triunghi de recuperare in fata lui.
La fel si in fata lui Acuna, daca imbratisa tusa. Teixeira, Enache si unul dintre inchizatori formau punga din fata argentinianului.
3) Golofca tinut sus, risc asumat, pt a forta dueluri in viteza pe tranzitia pozitiva, acolo unde mijlocasul adus de la Botosani avea avantaj.
EXEMPLU:
A)
Golofca nu coboara pt a face cinci pe fund si pt a nu-l lasa pe Morais singur intre Dost si Podence. Ai zice ca e o eroare defensiva, dar nu e, este un plan. Sigur, riscant, dar care ajuta echipa in momentul recuperarii mingii.
B)
Pt ca in momentul recuperarii posesiei, Golofca este imediat tinta pasei colegilor si acesta, pe spatiu urias, isi valorifica viteza in fata , cazul de fata, lui Battaglia care nu il poate opri decat prin fault. La inceput de meci Gelson nu-l poate bloca decat prin fault.
2)
De ce nu coboara in defensiva extrema Stelei ? Pt ca in momentul recuperarii este unu la unu cu Piccini, pe care il „face” cu un dribling in viteza si scapa pe contra.Strategie inteligenta a lui Dica, de a-l tine pe Golofca sus cand atacul portughez se purta in dreapta defensivei steliste, chiar cu riscul de a pierde superioritatea in defensiva, dar era o modalitate excelenta de a iutii tranzitia pozitiva.4) Specularea spatiului din spatele lui Piccini.
Fundasul dreapta adus de la Fiorentina urca mult , il sprijina agresiv pe Gelson, dar lasa spatii in spatele lui. De aceea Steaua nu a produs floricele, ci a jucat imediat, direct pe zona libera in momentul recuperarii balonului. Pt a nu le da sansa replierii.
Observa ca Morais, dupa interceptie, nu joaca aproape, ci arunca imediat mingea in spatele lui Piccini unde ataca Tanase.
Faptul ca Dica a citit excelent hibele defensive ale lui Sporting se vede si la ocazia lui Alibec, blocat de portarul Patricio.
Golofca vine fals la primire si il trage dupa el pe Piccini. Morais urca obligandu-l pe Gelson sa vina cu el. Pe spatiul din flanc eliberat urca Alibec, adora astfel de faze, si primeste de la Momcilovic. De remarcat ca stoperul sarb nu ar fi reusit sa iasa cu pasa daca Popescu nu cobora intre el si Larie si forma trei pe fund depasind presingul gazdelor.
5) Pericol pe zonele intermediare.
Steaua a fost pusa in pericol cand Sporting a patruns in aceste spatii.
Schemele gazdelor presupuneau ca fundasii sa urce mult si sa ii traga pe mijlocasii nostri laterali cat mai departe de zonele intermediare, adica sa ii rupa de langa inchizatorii Popescu si Pintilii. Acolo se infiltra de obicei Acuna. Cat timp, ca in aceasta captura, mijlocasii centrali romani au fost agresivi si nu i-au lasat pe Silva sau Podence sa se intoarca cu fata la poarta lui Nita, schema n-a functionat. Dar nu poti fi constant perfect in marcaj 90 de minute.
La marea ocazie a lui Acuna, Sporting s-a desfacut in 4-3-3 pt a ataca mai bine intermediarele. Observa ca mijlocasii laterali ai Stelei sunt rupti de cei doi mijlocasi centrali, pt ca ii au in supraveghere pe Piccini si Coentrao. De asemenea , nici Enache sau Morais nu pot avansa acolo pt ca foarte inteligent, Acuna si Gelson ii tin ocupati. Asadar Podence primeste si il lanseaza pe Acuna care loveste bara din stanga lui Nita.
6) Echipa a fost scurta.
Un lucru banal, dar Steaua a tinut in general bine liniile compacte.
Concluzia ar fi ca Dica a citit tactic perfect jocul portughezilor si jucatorii au pus in teren foarte bine ideile de pe banca. Dar returul e infernal pt ca acum Steaua trebuie sa si inscrie. Atentie la zonele intermediare, de acolo vine pericolul.
The Special None
Preluare de la tactic-zone.blogspot.ro